Menu
Doe mee als buurtbewoner aan zonnestroomproject in Werkhoven en Bunnik

Doe mee als buurtbewoner aan zonnestroomproject in Werkhoven en Bunnik

Buurtgenoten kunnen meedoen met het zonnestroomproject op de gemeentewerf in Bunnik en op de schuren van Melkveehouderij Johan en Angelien Vernooij in Werkhoven. Op deze daken worden respectievelijk 216 en 322 zonnepanelen geplaatst. Als buurtgenoot kun je deelnemen aan deze zonnestroomprojecten.

Hoe?

Je investeert in één of meerdere zonnepanelen waardoor je bijdraagt aan een gezonde buurt én planeet. Maar misschien nog wel belangrijker: je krijgt een mooi rendement op je investering van 4,9%. Om mee te kunnen doen moet je wonen (of je bedrijf gevestigd zijn) in postcodegebieden: 3709, 3972, 3981, 3984, 3985, 3991. 3993, 3994, 3995, 3997 en 3998.

Voor alle informatie en aanmelden voor dit project zie: www.energie-u.nl/buurtstroom-werkhoven en www.energie-u.nl/buurtstroom-bunnik.


Uitnodiging: Groen aan de Buurt in Werkhoven

Wie doet er mee?

Heeft u wensen en ideeën voor een groener en aantrekkelijker Werkhoven? Wilt u meehelpen om met elkaar ‘groene’ projecten uit te voeren? Kom dan naar de ideeënavond Groen aan de Buurt. Met elkaar verzamelen we op deze avond ideeën voor natuur en landschap in en om Werkhoven.

 

Datum en tijd:                 Dinsdag 3 oktober van 19.30 uur tot 21.30 uur  (vooraf aanmelden is niet nodig)

Locatie:                               Delteykschool De Curtis 7e, 3985 LK Werkhoven

Inspiratie

Charlotte Robben van IVN vertelt hoe Groen aan de Buurt werkt. We geven voorbeelden van projecten en mogelijkheden om inspiratie op te doen, zoals een bloemenlint, wandel- of ruiterpad, vlindertuin, groen schoolplein en natuurspeelplek. Of misschien heeft u al een idee waar u mee aan de slag wilt. We horen het graag.

 

 

 

Samen bedenken én doen

Op 24 oktober is er een tweede bijeenkomst. Op deze avond werken we de ideeën verder uit. Vaak ontstaan diverse werkgroepen die met elkaar aan de slag gaan om de ideeën tot uitvoering te brengen. De gemeente Bunnik en de provincie Utrecht hebben geld beschikbaar gesteld voor Groen aan de Buurt. De werkgroepen kunnen daarom meteen aan de slag met de uitvoering.

 

Groen aan de Buurt is een DOE-project van Landschap Erfgoed Utrecht, IVN Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Wij organiseren en begeleiden het Groen aan de Buurt-project in Werkhoven.

 

Aanmelden voor de ideeënavond is niet nodig. Neem vooral uw buren en vrienden mee.

 

Graag tot ziens op 3 oktober!


Bewoners welkom op ideeënavond Bunschoten-Spakenburg

Heeft u wensen en ideeën voor een groener en aantrekkelijker Bunschoten-Spakenburg? Of wilt u graag meehelpen om met elkaar diverse ‘groene’ projecten op te starten? Kom dan woensdag 20 september 2017 naar de ideeënavond Groen aan de Buurt. De informatieavond begint om 19.30 uur bij WSV de Eendracht, Kerkemaat 12 in Bunschoten-Spakenburg. Iedereen is van harte welkom!

 

droom wijk bij bunschoten-spakenburgTijdens de ideeënavond praten wij van Groen aan de Buurt over het groen in en om Bunschoten-Spakenburg. Wat kan er veranderen? Denk hierbij aan landschap, ecologie, cultuurhistorie, educatie en toegankelijkheid. Wij zijn ook benieuwd naar wat er is verdwenen en wat u belangrijk vindt om terug te brengen. Misschien wilt u iets anders in het groen zien? Het kan ook zijn dat u al een idee heeft om uit te voeren, zoals bij het Zuyderzee-project of het Vivaldiplantsoen.  Wij horen het graag!

Project Groen aan de Buurt

Groen aan de Buurt is een programma van Landschap Erfgoed Utrecht, IVN Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Wij organiseren en begeleiden het project in Bunschoten-Spakenburg in samenwerking met IVN-Natuurwerkgroep Bunschoten, gemeente Bunschoten en Waterschap Vallei en Veluwe. Groen aan de Buurt is een DOE-project. Het is niet alleen bedenken, maar vooral ook doen. Dat betekent dat u uw wensen en ideeën voor het landschap (samen) tot uitvoering kunt brengen.

Kom naar de ideeënavond

Kijk voor meer informatie op www.groenaandbuurt.nl en neem uw buren mee naar de ideeënavond op woensdagavond 20 september. De werkgroepen die ontstaan, kunnen meteen aan de slag. Jong en oud is van harte welkom om mee te denken en vooral mee te doen. Samen maken we het landschap rond Bunschoten-Spakenburg nog mooier!


Vouchers voor groene bewonersinitiatieven

Vanaf 21 augustus kunnen bewoners en vrijwilligersinitiatieven in de provincie Utrecht een voucher aanvragen voor de realisatie van een groen project. Er zijn vouchers beschikbaar ter waarde van € 500 of € 1.000. Met deze bijdrage kunnen bewoners een bijdrage leveren aan de vergroening van hun dorp of wijk.

Mogelijk gemaakt door provincie Utrecht 
vouchers aan te vragenDe voucherregeling Beleef en Bewonder! wordt mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht.  De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat burgers meer betrokken raken bij hun eigen groene woonomgeving en dat het natuurbeleid weer midden in de samenleving komt te staan. Om kleine lokale groene initiatieven te stimuleren, wordt deze voucherregeling uitgevoerd. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk groene buurtinitiatieven tot uitvoering worden gebracht.

Informatie en aanvraagformulier
Op deze pagina kunnen geïnteresseerden meer informatie over de regeling vinden, waaronder ook een reglement en (vanaf 21 augustus) een aanvraagformulier.

Groen aan de Buurt
De uitvoering van de voucherregeling is in handen van Groen aan de Buurt.

 


Bewoners welkom op ideeënavond Noordbuurt Eemnes

Heeft u wensen en ideeën voor een groenere en aantrekkelijker Noordbuurt in Eemnes? Wilt u graag meehelpen om met elkaar diverse ‘groene’ projecten uit te voeren? Kom dan naar de ideeënavond Groen aan de Buurt op woensdag 13 september om 19.30 uur (tot 21.30 uur).

droom wijk bij duurstede noordbuurtMet elkaar verzamelen we op deze avond ideeën voor natuur en landschap in en om de Noordbuurt. De bijeenkomst vindt plaats in de raadszaal in het gemeentehuis. 

Inspiratie

Projectmedewerkers van Groen aan de Buurt geven een aantal inspirerende voorbeelden en mogelijkheden. Hierbij worden verschillende aspecten belicht zoals openbaar groen, landschap, biodiversiteit, cultuurhistorie, educatie en toegankelijkheid. Of misschien heeft u al een idee waar u mee aan de slag wilt? We horen het graag.

Samen bedenken én doen

Op 4 oktober is er een tweede bijeenkomst. Op deze avond werken we de ideeën verder uit. Groen aan de Buurt is een DOE-project van Landschap Erfgoed Utrecht, IVN Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht. De gemeente Eemnes en de provincie Utrecht hebben hiervoor geld beschikbaar gesteld. De werkgroepen die ontstaan kunnen daarom meteen aan de slag. Vanuit het project krijgen zij ondersteuning bij het omzetten van deze ideeën naar concrete activiteiten en projecten.

Van tevoren opgeven is niet nodig, neem vooral uw buren of vrienden mee naar de ideeënuitwerkavond!


Lidl geeft per filiaal 1.000 euro weg aan lokaal initiatief

Dit jaar viert Lidl haar twintigste verjaardag in Nederland. Daarom start de actie ‘Lidl helpt lokaal’ waarmee lokale initiatieven, die bijdragen aan een betere en gezondere buurt, kunnen worden waargemaakt.

Lidl helpt lokaalDe discounter stelt voor elk filiaal 1000 euro beschikbaar om te besteden aan een goed initiatief in de buurt. Bijvoorbeeld voor het opknappen van het speeltuintje in de buurt, het organiseren van een sportieve activiteit voor kinderen, het verzorgen van een leuke dag voor ouderen of een opruimactie voor een schonere buurt. Of natuurlijk het realiseren van groen in de buurt!

De actie loopt t/m 30 juli 2017. Zie voor meer informatie, voorwaarden en aanmelden de Lidl website.


Natuurontwikkeling Melksteeg en Buurjongens Tuinafscheiding winnen Groene Kroon

Initiatiefnemersgemeente Amersfoort en de Buurjongens zijn de winnaars van de eerste natuurprijs Groene Kroon. De jury wees gemeente Amersfoort aan omdat zij in het idee van natuurontwikkeling Melksteeg veel potentie zien voor de versterking van de biodiversiteit in de provincie Utrecht. Buurjongens Tuinafscheiding won de publieksprijs. De winnaars ontvingen hun prijs op 5 juli tijdens het Landschapscafé Groene Kroon uit handen van gedeputeerde Mirjam Maasdam.

melksteeg

Van links naar rechts: Maarten Mulder van Buurjongens Tuinafscheiding, gedeputeerde Mirjam Maasdam-Hoevers. Frank van Vliet van gemeente Amersfoort

De natuurprijs Groene Kroon werd voor de eerste keer uitgereikt. Gedeputeerde Mirjam Maasdam is aangenaam verrast met de oogst van de prijsvraag. “Ik vind het inspirerend om te zien hoe de inwoners van de provincie actief bezig zijn met natuur. Onder de veertig inzendingen zijn grote en kleine projecten, beginnende en uitgewerkte ideeën, initiatieven van zowel particulieren als van grote organisaties. Dit maakt duidelijk dat veel Utrechters zich erg betrokken voelen bij de natuur in hun omgeving.”

Die betrokkenheid beloont de provincie door niet alleen de winnaar van de juryprijs professionele ondersteuning te bieden. De provincie kijkt ook met alle andere deelnemers hoe zij hun idee of initiatief verder kunnen brengen.

Juryprijs: Gemeente Amersfoort met Natuurontwikkeling Melksteeg

Gemeente Amersfoort ontwikkelt op eigen initiatief de Melksteeg: een verbindingszone van nieuwe natuur dat de Utrechtse Heuvelrug moet verbinden met de Eemvallei. De jury is onder de indruk van het feit dat een gemeente een dergelijk project initieert. Het sluit feilloos aan bij de natuurvisie van de provincie waarbij icoonsoorten, aandachtsoorten en natuurparels op unieke wijze worden betrokken. De juryprijs Groene Kroon 2017 bestaat uit een cheque ter waarde van 8.000 euro en professionele ondersteuning bij de verdere uitwerking van het initiatief. Ze laten ‘Paddenstoelenbeheer Blikkenburgerlaan’ en ‘Voedselbos Amersfoort’ achter zich.

Winnaar publieksprijs: de Buurjongens Tuinafscheiding

De Buurjongens maken tuinafscheidingen die door hun innovatieve ontwerp de stedelijke biodiversiteit een impuls geven. Zo bieden de schuttingen ruimte aan plantenbakken, insectenhotels en nestkasten. Het ontwerp maakt het mogelijk voor kleine zoogdieren om zich onder de schutting door te bewegen. De jury prijst de inzending van De Buurjongens vanwege de goede aansluiting bij de drie pilaren van duurzaamheid: people, planet en profit. De tuinafscheidingen zijn een impuls voor de stedelijke biodiversiteit, vooral als meer mensen in dezelfde omgeving deze gaan toepassen en er zo ecologische corridors ontstaan. Voor Buurjongens Tuinafscheiding is een geldbedrag van 3.000 euro beschikbaar. De andere genomineerden waren ‘Zwarte Stern: indicator van een hoogwaardig landschap’ en ‘Boerderij Nieuw Slagmaat’.

Beoordelingscriteria

De jury, bestaande uit Fiona van ’t Hullenaar, Kees Bastmeijer en Koos Dijksterhuis, beoordeelde alle veertig inzendingen op hun effect op het versterken van biodiversiteit en de aansluiting op de doelen van de Natuurvisie van de provincie Utrecht. Ook het verdienmodel, de ‘opschaalbaarheid’, de mate van innovatie en de kwaliteit van de aanmelding waren belangrijke selectiecriteria. Zes genomineerden konden zich op 5 juli presenteren aan jury en publiek.

Versterking biodiversiteit

De aanleiding voor de prijsvraag is de Wet natuurbescherming die sinds 1 januari 2017 van kracht is. Een belangrijk doel van de Wet natuurbescherming is de bescherming van biodiversiteit: de variatie aan wilde planten en dieren. Met de natuurprijs wil de provincie iedereen stimuleren om te helpen met de bescherming en versterking van onze beschermde plant- en diersoorten.


Actieve burgers dragen bij aan veerkrachtige samenleving

Veel mensen gaan zelf aan de slag met de aanleg of het verbeteren van groen in hun woonomgeving. Deze actieve burgers dragen zo bij aan de veerkracht van stedelijke natuur, van lokale gemeenschappen én van overheden in een veranderende samenleving. Dit blijkt uit een internationale wetenschappelijke studie door o.a. Arjen Buijs van Wageningen Universiteit.
Actieve burgers dragen bij aan veerkrachtige samenleving

In Edinburgh, UK, beheert een lokale groep burgers onder de naam Granton Community Gardeners 10 tuinen op gemeentelijke grond. Foto: SEAD / Creative Commons

In de studie, die gepubliceerd is in Current Opinion in Environmental Sustainability,  bespreken Buijs en collega’s de bijdrage van actieve burgers aan een leefbare en veerkrachtige stad. Onder andere op basis van voorbeelden van 16 Europese steden concluderen de onderzoekers dat de bijdrage van burgers een meer prominente rol krijgt in het gemeentelijk beleid. Dit leidt tot meer inclusieve vormen van sturing, ook wel ‘mozaïek governance’ genoemd. Volgens Buijs is er geen behoefte aan een terugtredende overheid, maar aan een veranderende overheid, met grotere openheid voor en verbinden van het mozaïek aan netwerken van actieve burgers.

Doe-Het-Zelf democratie met actieve burgers

Deze mozaïek governance is onderdeel van een Doe-Het-Zelf democratie, en bestaat uit een meer bescheiden en faciliterende overheid die aansluit bij maatschappelijke initiatieven. Mozaïek governance houdt rekening met de grote diversiteit in burgergroepen, maar ook met de diversiteit in groene ruimte in een stad. ‘De gemeente kan dan niet langer volstaan met één soort beleid voor de gehele stad,’ zegt Arjen Buijs. ‘Beleid wordt een mozaïek van samenwerkingsvormen tussen overheden en maatschappelijke organisaties. Dit biedt mogelijkheden om de kracht van beide werelden te combineren. Actieve burgers leveren innovatieve ideeën, energie en lokale betrokkenheid, handen en hoofden om het werk te doen, sociale cohesie in sociaal sterke en sociaal minder sterke wijken. Zij zorgen er bovenal voor dat het groen aansluit bij lokale wensen.’

Overheden kunnen obstakels opruimen

Actieve burgers ervaren soms echter ook knelpunten. In de continuïteit van vrijwilligers bijvoorbeeld, of in het vinden van geld of expertise voor het ontwikkelen van hoogwaardig groen of in de aandacht voor de natuurwaarde van het groen en het belang van de verbinding met andere ecologisch waardevolle groengebieden. Door de context-specifieke vorm van samenwerking in mozaïek governance kunnen overheden met hun jarenlange ervaring en overkoepelende visie een grote, maar vooral flexibele rol spelen om dergelijke obstakels op te ruimen. Gemeentelijk beleid bestaat dan uit een gereedschapskist van flexibele instrumenten, ingebed in een brede visie op stedelijk groen.

Drie goede voorbeelden

De onderzoekers presenteren drie voorbeelden waar burgerinitiatieven met succes hebben bijgedragen aan stedelijke planning en beheer. In Amsterdam heeft De Ruige Hof een 13 hectare groot verruigd gebied 30 jaar lang beschermd tegen verstedelijking. Door actief beheer is het een biodiversiteits-hotspot geworden met recreatieve functies voor de kwetsbare wijk Zuid-Oost.

In Malmö, Zweden, zijn burgers in een stadsuitbreidingswijk aan de slag gegaan met mobiele vormen van stadslandbouw die meebewegen met de groei van de wijk. Hierbij is lokale werkgelegenheid ontstaan en is de leefbaarheid van de wijk in opbouw vergroot.

In Edinburgh, UK, beheert een lokale groep burgers onder de naam Granton Community Gardeners 10 tuinen op gemeentelijke grond. De groep produceert gezond voedsel, geeft voorlichting over biologisch tuinieren en gezond voedsel en beheert een alternatieve voedselbank voor de meest kwetsbare groepen. De deelnemers hebben een grote variatie in etnische achtergrond. Ook door het actief uitwisselen van culturele gewoontes met het kweken en bereiden van voedsel, draagt deze groep sterk bij aan culturele integratie in de wijk.

Ruimte voor diversiteit is nodig

Arjen Buijs: “Overheden moeten een benadering vinden waarbij niet alleen ruimte is voor de diversiteit in kennis, ervaring en hulpbronnen van de verschillende betrokken actoren, maar ook voor de grote diversiteit in schaal, soorten groen en lokale betekenissen van de groene ruimte. Dit betekent hard werken.”

Bron: Nature Today


Vouchers Beleef en Bewonder per 21 augustus aan te vragen

Werkt u als bewoners- of vrijwilligersgroep aan een groen initiatief in uw omgeving? Dan kunt u tussen 21 augustus en 21 november 2017  vouchers ‘Beleef en bewonder’ aanvragen ter waarde van € 500 of € 1.000.

voucherHet bedrag van de vouchers moet worden besteed aan een fysiek project in de provincie Utrecht dat groen in de brede zin van het woord realiseert. Als u een aanvraag indient, dan wordt deze beoordeeld door Groen aan de Buurt. Na goedkeuring ontvangt het aangevraagde voucherbedrag op het aangegeven rekeningnummer. Na de afronding van een activiteit moet een aanvrager een verantwoording naar Groen aan de Buurt sturen.

Reglement met criteria

Denkt u erover een aanvraag in te dienen of wilt u weten of uw aan de voorwaarden voldoet? Bekijk dan het volgende reglement. Hierin zijn de criteria opgenomen waaraan een aanvrager en de activiteit moet voldoen, alsmede enkele algemene bepalingen over de voucherregeling. In het reglement staat ook aangegeven hoe u het bestede bedrag moet verantwoorden.

Voor het aanvragen van vouchers maken wij een speciaal formulier aan op deze website, dat vlak voor de opening van de regeling wordt gepubliceerd. Bij het invullen van dit formulier kunt u ook de benodigde documenten uploaden.

Over de voucherregeling Beleef en Bewonder

De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat burgers meer betrokken raken bij hun eigen groene woonomgeving en dat het natuurbeleid weer midden in de samenleving komt te staan. Om kleine lokale groene initiatieven te stimuleren, wordt deze voucherregeling uitgevoerd. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk groene buurtinitiatieven tot uitvoering worden gebracht. De uitvoering van de voucherregeling is in handen van de Groen aan de Buurt organisatie met subsidie van de provincie Utrecht.


Meer groen in en om de stad is nodig, zegt Gezondheidsraad

Recreatie in het groen is belangrijk voor de volksgezondheid in Nederland. De afgelopen decennia is de aanleg van ‘gezond groen’ achtergebleven bij de groei en veranderde samenstelling van de stedelijke bevolking. De Gezondheidsraad adviseert in en om steden meer groen voor recreatie aan te leggen. De Omgevingswet biedt gemeenten de gelegenheid om dit groen in te passen in hun plannen voor een gezonde, duurzame en klimaatbestendige stad.

Gezondheidsraad

Foto: Gezondheidsraad

Zoals al langer bekend is, zijn met groene recreatie positieve gezondheidseffecten te bereiken. Nieuw zijn cijfers waaruit blijkt dat er een stijgend tekort is aan gelegenheden voor groene recreatie in de stedelijke omgeving. Dat tekort wordt alleen maar groter aangezien de bevolking verder groeit en vergrijst, waardoor meer mensen meer tijd hebben om buiten te verpozen.

Volgens de Gezondheidsraad zijn er wettelijk geen beletsels om de mogelijkheden voor ‘groene recreatie’ in de stedelijke omgeving uit te breiden. De Omgevingswet biedt gemeenten in Nederland daartoe alle ruimte. Meer gezond ‘groen’ in en om de stad is volgens de raad niet alleen gezond, maar helpt ook bij de waterberging en verkoeling bij hittegolven.

De publicatie Gezond groen in en om de stad (nr. 2017/05) is te downloaden van
www.gezondheidsraad.nl.


Video's
Groen aan de Buurt is een samenwerking van
Mogelijk gemaakt door
IVN landschaperfgoedutrecht NMU
Provincie Utrecht