Menu
Stadscentrum Oudewater veranderde afgelopen zomer in een kruidentuin

Stadscentrum Oudewater veranderde afgelopen zomer in een kruidentuin

Een paar muntblaadjes afsnijden voor een heerlijke verse thee thuis? Waarom niet. Of wat basilicum meenemen om ’s avond een Italiaanse schotel op smaak te brengen? Geen probleem.

Bron: Gemeente Oudewater

Sinds 18 juli staan er 10 kruidenbakken in het centrum van Oudewater. En iedereen mag er gratis uit oogsten. Zo lang de voorraad strekt. Vijf lokale horecabedrijven adopteren de bakken en gebruiken de kruiden voor de maaltijden die zij bereiden.

Mensen kopen producten in de supermarkt waarvan ze niet weten hoe ze groeien. Kruiden brengen eten op een natuurlijke manier op smaak en zijn goed voor de gezondheid. Mensen bewust maken van echt voedsel en waarom dat goed voor je is. Burgemeester Pieter Verhoeve ziet nog meer positieve effecten: ,,Het idee van de eetbare stad past prima binnen de plannen om de binnenstad van Oudewater nog aantrekkelijker te maken. En er steekt natuurlijk ook een stukje bewustwording achter.’’

Geadopteerde kruidenbakken

Vijf horecabedrijven adopteren de kruidenbakken: Joia, Lumière, 3Keuken&Bar, Jillhouse en Hex. Zij verzorgen de kruiden, gebruiken ze voor hun gerechten, verstrekken informatie en helpen liefhebbers bij het oogsten. In de tien bakken (50×50 cm) vinden inwoners en bezoekers straks: munt, tijm, rozemarijn, lavendel, bieslook, peterselie, basilicum, rucola, maggi, hyssop, citroenmelisse en echte salie.


Video's
Groen aan de Buurt is een samenwerking van
Mogelijk gemaakt door
IVN landschaperfgoedutrecht NMU
Provincie Utrecht