Menu
Feestelijke opening buurttuin Ruitlambies

Feestelijke opening buurttuin Ruitlambies

De bewoners van de Ruitlambies hebben eind april hun nieuwe plantsoen feestelijk geopend. Samen met buren van 6 aangrenzende huizen waren zij maanden bezig met het opknappen van dit gedeelde openbaar groen. De buurtbewoners keken al een tijd aan tegen vervuilde struiken en bosjes en daar hadden ze genoeg van. Groen aan de Buurt bleek een kans om eindelijk de ideeën waar te maken.

Achter de huizen van de 6 huishoudens ligt een plantsoen waar iedereen ook gebruik van mag maken. Dit was alleen nooit aantrekkelijk omdat het plantsoen bestond uit een oerwoud van struiken die er onverzorgd bijstonden en ook nog eens als afval dumpplek werd gebruikt. Gelukkig konden ze met de komst van Groen aan de Buurt eindelijk de koppen bij elkaar steken en de handen uit de mouwen.

Samen in actie

Het eerste werk werd gedaan tussen kerst en oud en nieuw, de lelijke struiken mochten er eindelijk uit. Gelukkig was hetniet zo koud en ook de grond niet te hard. Tijdens het leegtrekken kwamen er ook verborgen dingen naar voren zoals gedumpte stoeptegels en een hele boel stronken van bomen die daar blijkbaar ooit gestaan hadden. Gelukkig kwam de gemeente de rest afvoeren.

Op 2 januari vierde de ruitlambies hun nieuwjaarsborrel (zonder borrel) door de nieuwe struiken in het plantsoen te planten. In teams van 2 werd er hard samengewerkt, de een maakte eerst een gat in de grond dan stopte de ander de struik erin. Vervolgens moesten ze even wachten op het goede seizoen en konden ze eindelijk in april ook de grasmatten leggen. Het begon om 10 uur ‘s morgens en het was een prachtige dag. Het zand werd geharkt en weer aangestampt en toen het eindelijk strak genoeg was rolde ze de matten uit over het plantsoen. Na afloop was het tijd voor een lekker bakkie koffie.

Van ergernis naar trots

Een rood lint bewaakte het plantsoen met het nieuwe gras goed totdat het eindelijk feestelijk geopend werd eind april. “We zijn trots op wat we bereikt hebben” aldus initiatiefnemers Marcia en Marloes. De buren ervaren nu meer sociale controle over hun plantsoen en wat daar gebeurd, en dat geeft een veilig gevoel. Ze zijn door het project nu meer betrokken met het groen én met elkaar. De eerste BBQ staat dus al geplant!

Groen aan de Buurt

De initiatiefgroep De Ruitlambies is ontstaan uit het project ‘Groen aan de Buurt’ een DOE-project van Landschap Erfgoed Utrecht, IVN Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht. Zij organiseren en begeleiden het Groen aan de Buurt-project in Eemnes samen met de gemeente. Het eindresultaat.


Video's
Groen aan de Buurt is een samenwerking van
Mogelijk gemaakt door
IVN landschaperfgoedutrecht NMU
Provincie Utrecht