Menu
Update groene initiatieven Noorder Eng- Soest

Update groene initiatieven Noorder Eng- Soest

Vrijdag 2 november was wethouder Aukje Treep op de Noorder Eng om de gerealiseerde projecten van Groen aan de buurt te bekijken. De vrijwilligers vertelden over de totstandkoming en de achterliggende ambities. Bij de projecten staat het verfraaien van de Noorder Eng centraal. Dit door de aanleg van landschappelijke hagen en door het creëren van een mooi bloembeeld door het bestaande bloemenveld bij de Waldeck Pyrmontlaan (ter hoogte van de afsluiting) meer gevarieerd te maken.

Buurtbewoners met wethouder Aukje Treep naast de bloemenweide op de Noorder Eng.  Foto: Els van Weering.

Het Groen aan de Buurt initiatief op de Noorder Eng heeft al vruchten afgeworpen, zowel tastbare als niet tastbare. Bewoners kunnen nu al genieten van een jonge meidoornhaag langs het hek richting de Lazarusberg. Daarnaast heeft een gedeelte van de bloemenweide prachtig staan bloeien en heel wat vlinders en andere insecten aangetrokken. Wat de minder tastbare effecten betreft; veel buurtbewoners hebben hun groene drijfveren kunnen bespreken. Het bewustzijn rond een groenere leefomgeving groeit; enkele buurtbewoners hebben zelfs aangegeven zelf meer inheemse planten in de tuin te willen zetten. Ook medewerkers van de gemeente Soest zijn geïnteresseerd en voelen zich gesteund door gemotiveerde bewoners. De gemeente verdiept zich momenteel in insectvriendelijke aanplant en maaibeheer.

Goede resultaten ondanks droogte

Toch is niet alles van een leien dakje gegaan. De droogte heeft het de hagen heel moeilijk gemaakt maar dankzij regelmatig besproeien, met de tuinslangen van diverse buurtbewoners aan elkaar gekoppeld, hebben de struikjes de zomer overleefd. In een deel van de bloemenweide overheersten de al bestaande gele ganzenbloemen. Dit deel was niet erg divers en had insecten weinig te bieden. Een deel moest daarom opnieuw ingezaaid worden maar toen sloeg ook hier de droogte toe. Besproeien was geen optie en zo is er van het Noordelijke deel van de bloemenweide weinig terecht gekomen. Gelukkig stond het Zuidelijke deel er toen al goed bij.

Icarusblauwtje (vrouw, man heeft blauwe bovenkant) op rolklaver, aangetroffen in bloemenweide juli 2018. Foto: Dick Nagelhout.

Ondanks deze kleine tegenslagen bleef de samenwerking van bewoners, gemeente en leveranciers goed. Vooralsnog zijn de vrijwilligers trots op de hagen en het Zuidelijke deel van de bloemenweide. Gaandeweg leren de bewoners wat werkt en wat niet. Er zijn al weer plannen voor nog meer aanplant, een aantal bijenhotels om insecten te verwelkomen en een bord om het allemaal goed uit te leggen.

Doet u ook mee?

Heeft u interesse om u mee te helpen bij een van de projecten? U kunt contact leggen via Groen aan de Buurt aanspreekpunt Evelien Kenbeek van Landschap Erfgoed Utrecht, e.kenbeek@landschaperfgoedutrecht.nl. Kijk voor meer informatie op onze website en zoek op ‘Soest’. Hier vindt u een overzicht van alle Groen aan de buurt projecten in de gemeente Soest.

 

Met medewerking van: Els van Weering, bewoner en betrokkene Groen aan de Buurt Soest


Video's
Groen aan de Buurt is een samenwerking van
Mogelijk gemaakt door
IVN landschaperfgoedutrecht NMU
Provincie Utrecht