Menu
Ontmoetingstuin Bijleveld wordt 17 april officieel geopend

Ontmoetingstuin Bijleveld wordt 17 april officieel geopend

Op woensdagmiddag 17 april wordt de Ontmoetingstuin Bijleveld feestelijk geopend door Kiki Hagen (wethouder) en Dorinthe (kinderburgemeester). Een aantal buurtbewoners aan het Bijleveld in Vinkeveen heeft in overleg met de gemeente het initiatief genomen om een verwaarloosde plek om te toveren tot een groene plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

De Ontmoetingstuin wordt een centraal punt in de wijk en is een combinatie van een moestuin en een plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten, in de zon kunnen zitten op de bankjes, iets in de moestuin doen of zomaar een praatje kunnen maken met elkaar.

Een aantal bewoners waren het zat om tegen het verwaarloosde speelplaatsje op de hoek bij nr.18 aan te kijken. Ze hebben daarom contact gezocht met de gemeente de Ronde Venen om te informeren of er op die plaats een Ontmoetingstuin gemaakt kon worden. Er was al een plan gemaakt, de gemeente reageerde direct positief en wilde graag meewerken aan het initiatief. Na enkele gesprekken hebben de initiatiefnemers het groene licht gekregen, op 20 februari werd op het gemeentehuis de gebruiksovereenkomst getekend en begin maart zijn de werkzaamheden gestart. De gemeente heeft ook een aantal zaken beschikbaar gesteld (aanleg straatwerk, compost etc.). De Leer- werkplaats DRV (onderdeel van Tympaan-de Baat) heeft ook meegeholpen.

De gezamenlijke moestuin is een belangrijk onderdeel in het plan. Samen groente verbouwen, verzorgen, oogsten (en opeten) schept een band. Ook de jeugd kan zo kennis maken met de teelt en verzorging van “onze dagelijkse” groenten, educatie in de eigen woonomgeving dus. Er komt ook een buurtboekenkast en een insectenhotel. Voor de kleinsten zijn er een speeltoestel en een picknicktafel.

De Ontmoetingstuin is mede mogelijk gemaakt door fondsen van het Oranjefonds, Groen doet Goed (IVN) en de provincie Utrecht (via Voucherregeling Beleef en Bewonder!). De plantbakken zijn gesponsord door ondernemers en particulieren (Hartsink, Pearl Mijdrecht, Zuiderwaard Medisch centrum, Platimex, We supply Yachts en Vienna & Sofia).

 


Video's
Groen aan de Buurt is een samenwerking van
Mogelijk gemaakt door
IVN landschaperfgoedutrecht NMU
Provincie Utrecht