Menu
Houten weer stukje groener door mooie samenwerking

Houten weer stukje groener door mooie samenwerking

Bewoners van Tiendhoeve en Randhoeve realiseerde in april een grote plantsoentuin. Dit in samenwerking met zo’n 30 jongeren en hun docenten van het Wellantcollege Houten. De bewoners adopteerden in 2018 een punt uit de 18 meter lange stoep, van de gemeente Houten. De tegels zijn verwijderd en er is een grote plantsoentuin aangelegd van 18 meter breed en 6 meter lang (op het langste punt). De betegeling was al langer een doorn in het oog voor de bewoners. Een biologische tuin met meer dan 500 planten, gericht op het aantrekken van vlinders en bijen, is het resultaat.

 

Samenwerken met het Wellantcollege

De omwonenden wilden de tuin graag zelf inrichten en benaderden Wellantcollege Houten voor het maken van een ontwerp. De wens was een volle tuin, met kleurrijke planten, die ook aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Een deel van de planten moest wintervast zijn, zodat de tuin in de winter ook een mooie groene blikvanger blijft. Leerlingen van het Wellantcollege werden uitgedaagd om een ontwerp te maken, waaruit het beplantingsplan is voortgekomen. Het plan is uitgevoerd door zo´n 30 VMBO-leerlingen en buurtbewoners.

De wijk vergroenen met behulp van de Voucherregeling Beleef en Bewonder!

Via de Voucherregeling Beleef en Bewonder!, gesubsidieerd door de provincie Utrecht, konden planten worden aangeschaft. Een voorwaarde vanuit de voucherregeling was dat minimaal 50% van de beplanting uit inheemse planten moet bestaan en het plantmateriaal milieuvriendelijk geteeld moest zijn. De gemeente heeft ook een boom gedoneerd. Via de Houtense regeling ‘Ons Buiten’ hebben de bewoners de tuin geadopteerd en dragen nu zorg voor het onderhoud en het beheer.

 

 


Video's
Groen aan de Buurt is een samenwerking van
Mogelijk gemaakt door
IVN landschaperfgoedutrecht NMU
Provincie Utrecht