Menu
Ontmoetingstuin Bijleveld

Ontmoetingstuin Bijleveld

In de gemeente de Ronde Venen is met steun van de Voucherregeling Beleef en Bewonder! 2019, de “Ontmoetingstuin” Bijleveld aangelegd. Hieronder het verhaal van Ron van Vark, initiatiefnemer van Ontmoetingstuin Bijleveld.

In onze huidige, jachtige en digitale maatschappij staat het persoonlijke contact onder druk. Veel bewoners van onze buurt werken en hebben (naast sporten, familie en andere verplichtingen) weinig tijd om in gesprek te raken met andere buurtbewoners. Met de Ontmoetingstuin hebben we nu een centrale plek in onze buurt gemaakt waar jong en oud elkaar kunnen treffen, de moestuin vormt hierin het hart.

In onze buurt lag een vervallen speelplaatsje. Het is eigendom van de gemeente de Ronde Venen en was voorheen ingericht als speelplaats. In de loop der tijd is de speelplaats steeds minder gebruikt gaan worden, is vervallen en is uiteindelijk weer door de gemeente ontmanteld. Wat over bleef was een plek met tegels.

Dat zag er niet uit en we wilden met de buurt deze plek opknappen. Er is een plan gemaakt voor een Ontmoetingstuin en dat hebben we met de gemeente De Ronde Venen besproken. De gemeente reageerde direct enthousiast op ons plan.

We hebben een begroting gemaakt, er zijn subsidies aangevraagd bij Oranjefonds, Groen doet goed en Groen aan de Buurt. Na toezegging zijn we begonnen met het werk: hout kopen voor plantbakken, voor een hek, allerlei andere materialen en gereedschap, een boekenkast (van de kringloop) en natuurlijk poot en zaaigoed.

Met veel enthousiasme en samen met Jongerenwerk en buurtbewoners hebben we plantbakken gemaakt, die gesponsord worden door bedrijven (zodat we ook financieel zekerheid hebben in de toekomst). Van de gemeente hebben we tuinaarde en compost gekregen en na 3 maanden werk was onze tuin eindelijk klaar en was de officiële opening op 17 april 2019 door wethouder Kiki Hagen.

Alle groenten uit de tuin mogen de buurtbewoners meenemen en thuis gebruiken. Ook worden er activiteiten bij de Ontmoetingstuin georganiseerd die door bewoners zelf bedacht zijn: Burendag, High Tea middag, Erwtensoep proeverij, Uiensoep proeverij en Rode Bietensoep proeverij. Alles met (zoveel mogelijk) producten uit eigen tuin. De opkomst bij deze activiteiten is groot en de gezelligheid en saamhorigheid ook!

Verder willen we de buurt graag meer vergroenen en “onttegelen”. Net als bij de Ontmoetingstuin de tegels eruit en groen erin. Liefst in alle achtertuintjes, een rijtje tegels eruit en wat tomatenplantjes etc. erin. Dit “moestuinen in het klein” is leuk voor jong en oud en is ook veel beter voor de waterhuishouding.

Het bedenken en maken van de Ontmoetingstuin is een erg leuk proces geweest waar we met veel plezier aan gewerkt hebben. De Ontmoetingstuin heeft de buurt positief veranderd. Bewoners spreken elkaar meer en zijn elkaar beter gaan kennen.

Ook belangrijk: de groenten uit eigen moestuin smaken geweldig!!

       


Video's
Groen aan de Buurt is een samenwerking van
Mogelijk gemaakt door
IVN landschaperfgoedutrecht NMU
Provincie Utrecht