Menu
Groen in deze bijzondere tijd

Groen in deze bijzondere tijd

Tijdens deze bijzondere tijd kunnen veel van onze activiteiten in hun huidige vorm niet doorgaan, omdat we allemaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Mensen hebben juist nu behoefte aan buiten een frisse neus halen om even te ontsnappen aan het binnen zijn. Groene tuinen en buurten gaan we op een nieuwe manier waarderen. Hierdoor ontstaan wellicht nieuwe ideeën voor groene bewonersinitiatieven als de crisis straks voorbij is. Hieronder geven wij een aantal tips voor (opkomende) bewonersinitiatieven, maar ook voor natuurbeleving  rondom huis.

Geld voor goede ideeën

Heb of doe je een goed idee op voor een groen bewonersinitiatief, maar nog geen geld om het uit te voeren? Gebruik deze tijd om een aanvraag te doen bij een fonds. Download hier een uitgebreid overzicht van subsidies en fondsen voor groene bewonersinitiatieven. Dan kun je straks aan de slag met een initiatief bij jou in de buurt. Nu genoeg tijd om je plannen goed  uit te werken en voor te bereiden!

Tip: Blijf trouw aan je project. Soms past een fonds net niet bij wat je met jouw project wilt doen. Blijf in dat geval trouw aan je project en ga niet iets anders doen enkel en alleen om financiering te krijgen.

Vrijwilligers zijn goud waard

Lees de handleiding groene_vingers_in_de_buurt. Deze leuke handleiding staat vol met tips over het werken met vrijwilligers in groene buurtprojecten. Vrijwilligers werken niet voor het geld. Ze komen voor de gezelligheid, om mensen te ontmoeten, om iets goeds te doen voor de buurt. Dat is lastig in deze tijd van social distancing. Zorg dus juist nu dat vrijwilligers zich gezien en gewaardeerd voelen. Stuur ze bijvoorbeeld eens een bedankje of complimentje.

Contact houden

We mogen de komende tijd geen fysieke bijeenkomsten organiseren. Maar hoef je je buurtgenoten niet helemaal te missen. Er is digitaal veel mogelijk: deel filmpjes, foto’s en nieuwtjes met elkaar via telefoon, e-mail, whatsapp, sociale media, nieuwsbrief, etc. Virtueel bij elkaar komen kan ook, bijvoorbeeld met Microsoft Teams, Google Duo of Zoom.us.

#groenomtedoen

Het coronavirus zorgt voor onzekerheid en stress. Gun jezelf wat ontspanning! Uit onderzoek blijkt dat dagelijks buiten zijn stressklachten met maar liefst 50% kan verminderen. Doe daarom mee met de campagne #groenomtedoen en ervaar de positieve effecten van natuur voor gezondheid & welzijn.

Nederland Zoemt

Op 18 en 19 april organiseert Nederland Zoemt voor de derde keer de Nationale Bijentelling. Dit jaar gewoon vanuit je achtertuin of balkon. Met meer kennis over de bij, kunnen we ze beter helpen. Doe je mee? Meld je dan hier aan

Vogels kijken

Doordat we meer thuis zijn, maken we de natuur rondom het huis intensief mee dit voorjaar. Dit is de ideale situatie om vogels te tellen. In de tuin of op het balkon kun je genieten van de trekvogels die terugkomen uit hun overwinteringsgebieden. Zie dit artikel met daarin vijf vogels om voor thuis te blijven.

Hier nog meer tips voor Natuurbeleving rondom jou huis:

 

Bloemenweide

 


Video's
Groen aan de Buurt is een samenwerking van
Mogelijk gemaakt door
IVN landschaperfgoedutrecht NMU
Provincie Utrecht