Menu
Voedselbos Leusden is open voor bezoekers

Voedselbos Leusden is open voor bezoekers

Het ontluikende Voedselbos Leusden is deze zomer voor het eerst door iedereen te bezichtigen. Bezoekers mogen alleen op de paden lopen. De in het voorjaar geplante bomen en struiken zijn namelijk nog kwetsbaar. Plukken mag daarom niet. Voedselbos van plan naar reaiteit.

Er staan al meer dan zeshonderd bomen en struiken en vijftig verschillende soorten. Er zijn bekende soorten bij als druiven, aalbessen en kruisbessen en minder bekende soorten als pawpaw (roomappel), honingbes en Franse uiensoepboom.

drone1ws

Veel bomen en struiken zijn nog stokjes om te zien, maar juist daarom het bekijken waard. Leusdenaren kunnen zo de kracht van de natuur ervaren. Een boom met twintig blaadjes, heeft er volgend jaar al een paar honderd en het jaar erop een paar duizend.

Zo zal ook de oogst elk jaar toenemen. Het voedselbos is nu nog vooral een voedselbos voor dieren. Er woont een reeën-gezin, hazen hebben zich tegoed gedaan aan de appelbessen en een buizerd neemt af en toe een haasje te grazen. De vrijwilligers van het voedselbos hebben al wat bessen geplukt om er een paar potjes jam van te maken.

De bomen en struiken zijn omgeven door een zee van bloemen. Het voedselbos sluit daardoor goed aan bij de bloemenpluktuin die ernaast ligt. De paden die door het voedselbos en pluktuin lopen vormen samen een bijzonder patroon dat vooral van bovenaf goed te zien is.

Het voedselbos is te bereiken via de Vlindertuin op de hoek van de Heiligenbergerweg en de Groene Zoom (adres: Vlinderpad 1). De vlindertuin, bloemenpluktuin en het voedselbos zijn tot en met september elke zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Ruim 30 procent van het voedselbos is nu aangeplant. In het najaar planten de vrijwilligers de andere bomen en struiken. Wil je meedoen als vrijwilliger met het voedselbos Leusden? Geef dan je naam en je telefoonnummer door in een mailtje naar voedselbosleusden@gmail.com

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is land-bosbouw met veel natuurwaarde. Een voedselbos staat vol planten, struiken en bomen waar je noten, vruchten, kruiden, wortels en knollen van kunt oogsten. Bij gewone landbouw maak je gebruik van eenjarige teelt: elk jaar veeg je je kavel schoon en plant je opnieuw. Dat is veel werk. In een voedselbos maak je slim gebruik van de ecologische principes van hoe een bos zich ontwikkelt en van meerjarige planten, zoals bomen, struiken en kruiden. Je bouwt een totaal nieuw ecosysteem op en over de jaren neemt de soortenrijkdom toe en kun je het hele jaar door oogsten. Je legt het zo aan, dat je uiteindelijk zo min mogelijk hoeft te doen. Het systeem houdt zichzelf in stand, net als een echt bos.

Voedselbos Leusden wil zoveel mogelijk Leusdenaren betrekken. Het wordt een voedselbos van en voor Leusden. Het voedselbos is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Samenlevingsfonds Leusden en het KIEM-fonds.


Video's
Groen aan de Buurt is een samenwerking van
Mogelijk gemaakt door
IVN landschaperfgoedutrecht NMU
Provincie Utrecht