Menu
Groen aan de Buurt in De Ronde Venen: een fietstocht langs 7 groene buurtinitiatieven!

Groen aan de Buurt in De Ronde Venen: een fietstocht langs 7 groene buurtinitiatieven!

Het was bepaald geen lekker fietsweer op zaterdag 30 oktober, daar waren we het allemaal over eens. Tóch was een groep van vijftien mensen zo stoer om samen op de fiets te stappen voor een tour langs drie groene buurtinitiatieven. Deze en nog eens vier andere projecten zijn in het afgelopen jaar van de grond gekomen onder de noemer Groen aan de Buurt De Ronde Venen. Door weer en wind (maar dat mocht de pret niet drukken) waren we te gast in Nessersluis, Vinkeveen en Mijdrecht.

De groep kwam samen in Nessersluis, waar de gloednieuwe projectgroep ‘Groen aan de Sluis’ zich bezighoudt met het groen rondom de aanlegplaats van de elektrische veerpont over de Amstel. Sinds twee weken was deze groep buren bezig met de uitvoering van hun plannen en toch was er al een hoop werk verzet. Een groenstrook die eerst vooral gebruikt werd door auto’s die de bocht richting de pont probeerden af te snijden, was nu al zichtbaar een vogel- en insectenrijke buurttuin in wording.

Een groep buren van beide kanten van de sluis vertelde over wat er al gebeurd was en over hun verdere plannen. Er is geplagd, de slootkant is afgevlakt om hem geschikter te maken voor amfibieën en mooie dikke stammen zorgen ervoor dat dit nieuwe stukje buurtnatuur niet meer stuk wordt gereden door auto’s. Ook aan de pontgebruikers is gedacht: met speciale grastegels worden er een paar stevige maar toch waterdoorlatende parkeerplaatsen gemaakt en de gemeente doneert een bankje en een picknicktafel.

Kortom, ‘de ingang van De Ronde Venen’, zoals het veer van Nessersluis ook wel wordt genoemd, gaat dankzij de nieuwe groengroep die inwoners uit alle hoeken van het dorp verbindt een mooie groene toekomst tegemoet.

Tijd voor de groep om door te fietsen naar de tweede stop. Over de Veldweg vetrokken we in de richting van Vinkeveen. Onderweg zag je een aantal automobilisten zich hardop afvragen wat deze groep goedgemutste fietsers op deze regenachtige dag in de polder van plan was. Zij wisten natuurlijk niet dat we op weg waren naar Buurt-oase Kerkelanden. Eenmaal daar werden we heel attent ontvangen met koffie, thee en heerlijke zelfgemaakte cake. In een oase kom je even bij en dat voelde je inderdaad op deze plek gebeuren.

Midden in de wijk waar de werkgroepleden zelf ook wonen, is sinds de zomer een verwaarloosde grasstrook omgetoverd tot een prachtige tuin. ‘Het ging niet zonder slag of stoot’, vertelde de initiatiefneemster. Woekerend riet en bouwafval lagen het plan eerst in de weg. Ook bleek er, toen de werkgroep eenmaal aan de slag kon, net een plan te zijn om aan de riolering onder de grasstrook te werken. Al deze uitdagingen heeft de werkgroep gelukkig het hoofd kunnen bieden.

Het resultaat mag er zeker wezen. De werkgroep heeft een echte plantenkenner aan boord. Zij wist ons als bezoekers het fijne over het beplantingsplan voor de Buurt-oase te vertellen. Veel van de gekozen soorten zijn inheems en van januari tot en met oktober staat er altijd wel iets in bloei. Heel fijn voor alle bezoekers, voor de buurtbewoners en ook de insecten.

Groepsleden houden actief een eigen facebookpagina bij en hebben naar het voorbeeld van de Ontmoetingstuin in Bijleveld (Vinkeveen) ook een nieuwsbrief uitgegeven. Ook andere projectgroepen zien wel wat in zo’n nieuwsbrief. Ze vragen zich af of alle Groen aan de Buurt initiatieven samen een nieuwsbrief zouden kunnen starten…

Via het Wickelhofpark kwamen we na weer een eindje fietsen terecht in Mijdrecht, bij de grote vijver aan de straten de Karekiet en de Kievit. Dat is het domein van de werkgroep Groen Twistvlied-Wickelhof. We bezochten hun nieuwste project: de natuurlijkvriendelijke oeverbeplanting aan de vijver. Dit had de werkgroep een aantal weken eerder gerealiseerd. De oeverkant loopt nu geleidelijk af omdat deze is afgegraven. De groep heeft daarna op Burendag oeverplanten gepoot. Dat deden ze onder andere samen met oudere buren, die het erg leuk vonden om in de buitenlucht een handje mee te helpen.

Je zou het niet zeggen als je op dit moment naar de oever kijkt, maar er staan zo’n 200 jonge plantjes in de natte grond. De werkgroepleden en buren zien uit naar het voorjaar, wanneer hier aan de vijver veel groen, geel en roze te zien zal zijn. Kinderen uit de buurt vinden de vernieuwde oever een geschikte plek om bij het water te spelen. Omwonenden zagen precies op de plek waar is ingeplant al een zelfgemaakt vlotje te water gaan. De beplanting heeft deze test gelukkig doorstaan en als het eenmaal z’n volwassen lengte bereikt, is de oever ook minder makkelijk te begaan. Gelukkig weten ook eenden en waterhoentjes de oeverplanten al te vinden.

Steeds meer nieuwe mensen weten de Mijdrechtse groep te vinden, ook bewoners die men eerder niet vaak zag of sprak. Er borrelen zelfs steeds meer nieuwe ideeën op in de buurt, zoals een gezamenlijk boekenkastje of een plantenbieb om stekjes voor in de tuin uit te wisselen. “Veel buren kende ik al wel van in het voorbijgaan, maar met zo’n project heb je gelijk meer met elkaar, je hebt nu samen wat te doen. Dat is het leukst,.” legt een nieuw lid van de werkgroep uit.

We sloten de fietstocht af met een gezellige borrel onder de welkome partytent van de gemeente. Met een hapje en drankje praatten we na over wat we tijdens de fietstocht gezien en gehoord hadden. Ook praatten we over de ervaringen uit de 11 maanden dat Groen aan de Buurt in De Ronde Venen nu heeft gelopen en de voornemens om projecten voort te zetten. De werkgroepleden willen graag in contact blijven en via nieuwe wegen meer van zulke mooie groene buurtprojecten starten.


Video's
Groen aan de Buurt is een samenwerking van
Mogelijk gemaakt door
IVN landschaperfgoedutrecht NMU
Provincie Utrecht