Menu
Themabijeenkomst 31 mei 2022: Hoe organiseer je een buurtaanpak?

Themabijeenkomst 31 mei 2022: Hoe organiseer je een buurtaanpak?

Het Groen aan de Buurt-team organiseert themabijeenkomsten voor bestuurders en medewerkers van gemeenten en waterschappen. Deze bijeenkomsten vormen de basis van een professionele leergemeenschap rond Groen aan de Buurt.

Natuur in de wijk is niet alleen een opgave voor de gemeente. Bewoners kunnen én willen hier vaak zelf aan bijdragen. Om ze hiermee op weg te helpen kun je ze houvast en inspiratie bieden. Doe je dit goed, dan wordt de buurt groener, mooier én pakken de bewoners samen hun rol in aanleg en onderhoud.

De afgelopen jaren is er binnen het programma Groen aan de Buurt een buurtaanpak ontwikkeld. Met de buurtaanpak nodigen we bewoners uit om zelf aan de slag te gaan met het vergroenen van hun omgeving. De kracht van de buurtaanpak is de samenhang tussen de verschillende stappen, in combinatie met de ondersteunende producten en diensten die beschikbaar zijn voor bewoners. Door met vaste processtappen en basismaterialen te werken, maken we het proces overzichtelijk voor zowel samenwerkingspartners als bewoners. Dit helpt ook bij het managen van ieders verwachtingen.

Tijdens de themabijeenkomst presenteren we het nieuwe Buurtaanpak Handboek. In deze handleiding beschrijven we de buurtaanpak en delen we ervaringen voor nieuwe procesbegeleiders. De handleiding is ook een handreiking aan gemeenten om zelf met (elementen van) de buurtaanpak aan de slag te gaan. Samen met de gemeente Lopik delen we de ervaringen van de buurtaanpak die we afgelopen jaar daar uitgevoerd hebben. We sluiten af met een werksessie waarin we aan de slag gaan met de eerste stappen van de aanpak en krijg je meer inzicht in de rol als procesbegeleider. Zo kun je hopelijk na de themabijeenkomst zelf aan de slag met een buurtaanpak in jouw gemeente! De themabijeenkomst is dan ook interessant voor zowel ambtenaren van gemeenten waar we al eens een buurtaanpak uitgevoerd hebben als voor gemeenten waar we nog niet actief aan de slag zijn gegaan.

Aanmelden
U kunt zich al aanmelden voor deze themabijeenkomst. U ontvangt dan een bevestiging van aanmelding en meer informatie.


Video's
Groen aan de Buurt is een samenwerking van
Mogelijk gemaakt door
IVN landschaperfgoedutrecht NMU
Provincie Utrecht