Menu
Vouchers 2021

Vouchers 2021

Ook in 2021 was het weer mogelijk om een Voucher Beleef en Bewonder! aan te vragen. Deze voucherregeling was bedoeld voor vrijwilligersgroepen die een groen project in hun eigen wijk of dorp wilden uitvoeren. Voor deze projecten konden de vrijwilligers een bedrag van € 500 of € 1.000 euro aanvragen. Het beschikbare budget voor de regeling was € 145.000.

Ook deze ronde kwamen er weer een hoop mooie aanvragen binnen! Van de 173 aanvragen hebben we 156 projecten kunnen honoreren.  Dit jaar was er extra aandacht voor klimaatadaptatie en daarmee ook voor bomenprojecten. Bomen nemen CO2 op, zijn van groot belang bij de bestrijding van hittestress, brengen schaduw en verkoeling en houden water vast in droge tijden. In meer dan de helft van de gehonoreerde projecten deze ronde werden dan ook bomen geplant!

156 projecten mogelijk gemaakt

Met de voucherregeling zijn verspreid over de provincie een heleboel verschillende projecten mogelijk gemaakt: van groene schoolpleinen en boomspiegels tot bloemstroken langs slootkanten, de aanleg van waterpoelen en de aanleg van een buurttuin. Mede dankzij de speciale Bomeneditie die in november 2021 open ging, werden er meer dan 6500 bomen geplant. Denk aan bomen in de straat en de speeltuin, voedselbosjes in de buurt en op schoolpleinen en bomen bij de kinderboerderij. Afgezien van de echte fysieke uitvoeringsprojecten zijn er ook projecten gehonoreerd die gericht zijn op educatie, zoals een informatiebord over klimaatadaptatie, natuuronderzoek, denk aan ringen voor raven, of de aanschaf van materiaal zoals regentonnen en schoppen.

Positief effect

De regeling heeft dus een positief effect gehad. Niet alleen is er geïnvesteerd in lokale biodiversiteit in de volle breedte, de betrokkenheid van bewoners bij groen in de eigen omgeving toegenomen is ook toegenomen. Bekijk de gefinancierde projecten op de kaart!

Video's
Groen aan de Buurt is een samenwerking van
Mogelijk gemaakt door
IVN landschaperfgoedutrecht NMU
Provincie Utrecht