De komende vier jaar planten we met het project Plan Boom 10 miljoen bomen in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in het buitengebied in heel Nederland. Voor en door burgers. Hiermee verminderen we CO2 in onze atmosfeer en wordt onze leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder. Iedereen kan zelf bijdragen en kan in de eigen woonomgeving daarvan de vruchten plukken.
Iedereen kan meedoen! Meer informatie op www.planboom.nl over de mogelijkheden.
Iedere provincie geeft invulling aan deze gezamenlijke ambitie. In Utrecht sluiten wij zoveel als mogelijk aan bij lopende activiteiten en ambities in de provincie om tot de realisatie van minstens 600.000 aangeplante bomen te komen in de provincie Utrecht.
Meer informatie over activiteiten in de provincie Utrecht? Neem contact op met Alies van den Berg via a.vanden.berg@nmu.nl.
Een Tiny Forest® is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. De voordelen op een rij:
Wil jij als gemeente, buurtbewoner, school of kinderopvang een Tiny Forest bij jou in de buurt? Kijk dan op https://www.ivn.nl/tinyforest en kijk wat de mogelijkheden zijn.
Een Tiny Forest is niet alleen een fijne plek voor kinderen en buurtbewoners, ook onder werktijd kan je genieten van de natuur dichtbij. Wil jij van jouw bedrijf een groene, inspirerende werkplek maken, die zorgt voor trots, werkplezier en meer creativiteit bij medewerkers? Die bijdraagt aan een groen imago en die de biodiversiteit stimuleert, verkoeling biedt op warme dagen, water bergt bij overvloedige regenval en CO2 opslaat? Plant dan, samen met de medewerkers, een Tiny Forest met buitenwerkplek op jouw eigen bedrijfsterrein! Lees meer op https://www.ivn.nl/tinyforest/tiny-forest-voor-bedrijven.
In heel Nederland schieten de Tiny Forests als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe werkt dat nou precies, een Tiny Forest planten? Tijdens de cursus ‘Tiny Forest plantmethode’ leer je hoe je zelf een Tiny Forest in je achtertuin aanlegt. Cursisten maken deel uit van een bredere landelijke online leergemeeschap Tiny Forest waardoor ze ons netwerk en expertise ook na afloop van de cursus kunnen benutten bij de aanleg van hun eigen Tiny Forest. Deze cursus wordt in 2021 drie keer gegeven en is geschikt voor iedereen die overweegt om zelf een TIny Forest op eigen grond aan te leggen (https://www.ivn.nl/tinyforest/zelf-aan-de-slag/cursus-tiny-forest-plantmethode-2021). Je kan ook helemaal zelfstandig aan de slag met behulp van de online cursus (https://www.ivn.nl/tinyforest/online-cursus-tiny-forest) en met het digitale handboek (https://doemee.ivn.nl/tiny-forest-handboek).
Heb jij geen plek voor een groot Tiny Forest, maar wil je wel meer natuur en dieren in je tuin? Plant dan een Tuiny Forest van maar 6 m2. Voeg kleur, geur en leven toe aan jouw tuin met Tuiny Forest, een inheems bos op tuinformaat. IVN heeft in samenwerking met Sprinklr en ondersteuning van ASN Bank een pakket samengesteld vol gifvrij gekweekte planten. Binnen een halve dag leg je daarmee een inheems microbos van 6m2 in je tuin aan vol bomen, struiken en kruiden. Goed tegen hittestress en verdroging, goed voor vlinders, vogels én…goed voor jou! Benieuwd welke bomen, struiken en kruiden er in het pakket zit? Kijk op https://www.ivn.nl/tuiny-forest/over-tuiny-forest
Een IVN Voedselbosje is een aangelegd bosje van 30 m2 bestaande uit (deels) eetbare planten, struiken en bomen. In het Voedselbosje staan bekende en onbekende soorten zoals amandel, braam, citroenmelisse en colakruid. IVN heeft als droom om samen met partners duizend schoolpleinen en kinderopvanglocaties te vergroenen met een Voedselbosje. Op deze manier nemen we kinderen mee in een nieuw verhaal over voedselproductie, we maken gezond eten toegankelijk en ondersteunen de voedseltransitie in de landbouw. Lees er meer over op https://www.ivn.nl/voedselbosjes
Wil jij op jouw schoolplein een Voedselbosje? Laat het ons weten en vul het formulier in (https://www.ivn.nl/voedselbosjes/ja-ik-wil-een-voedselbosje). Hiermee kunnen we financiers aanzetten tot investeren in Voedselbosjes. Zodra zich een kans in jouw regio voordoet, hoor je van ons. Wil je in jouw gemeente meerdere Voedselbosjes realiseren? Neem dan contact op met Vivian van Deel (v.van.deel@ivn.nl).
Excursie met het netwerk
De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) is aanjager en facilitator van het Netwerk Agroforestry /Voedselbossen in de provincie Utrecht. NMU streeft naar het opbouwen van een netwerk van minimaal 50 organisaties en/of personen in de aankomende vier jaar. De NMU organiseert bijeenkomsten en ondersteunt initiatiefnemers bij de uitvoering van hun plannen. Zie dit agroforestry project in Stoutenburg.
Dit draagt bij aan de doelen van de pijler Vitale, Duurzame Landbouw van de Landbouwvisie. Doel is een goed functionerend Utrechts netwerk waar boeren, grondeigenaren en andere geïnteresseerden terecht kunnen voor kennis en ondersteuning. Voor meer informatie zie: https://www.nmu.nl/project/voedselbossen/.
Doe mee! Maak van jouw tuin een stukje Nationaal Park
Jij kunt onderdeel worden van het Nationaal Park. Door het aanleggen van een Heuvelrugtuin. Een Heuvelrugtuin is minstens 60% groen, er wordt gifvrij getuinierd, het biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park. In een Heuvelrugtuin staat een mix van bomen, heesters en vaste planten. Is jouw groene hart inmiddels sneller gaan kloppen en wil jij ook aan de slag met jouw Heuvelrugtuin? Mooi! We hebben namelijk heel veel leuke tips voor je, zoals een handige checklist en plantenlijst. Lees er meer over op http://jouwheuvelrugtuin.nl/. Voor vragen kun je contact op nemen Alies van den Berg (a.vanden.berg@nmu.nl).
Voor de aanleg en het herstel van kleine landschapselementen (waaronder de aanplant van bomen) kunnen agrariërs en landgoedeigenaren bij de agrarische natuurcollectieven subsidie aanvragen. Momenteel zijn bij dit Platform Kleine Landschapselementen vijftien gemeenten, vier agrarische natuurcollectieven, het Utrechts Particulier Grondbezit, provincie Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht aangesloten. Per aangesloten gemeente in het platform is € 50.000 van de provincie beschikbaar voor aanleg en herstel van kleine landschapselementen tot en met 2021. Daarnaast investeren de aangesloten gemeenten in beplanting op erven en op gemeentelijke gronden. Voor meer informatie zie https://www.provincie-utrecht.nl/onderwerpen/natuur/kleine-landschapselementen
Op structurele basis werkt MeerBomenNu aan het oogsten van stekken en jonge zaailingen uit bossen, en het planten hiervan door vrijwilligers op nieuwe locaties. Dit is een initiatief van 4 organisaties met als doel komende winter één miljoen bomen gratis weg te geven. Gratis omdat we werken met vrijwilligers en met een hele logische, maar nog weinig gebruikte bron van plantgoed, de natuur. Eén miljoen bomen en struiken zijn via www.meerbomen.nu aangevraagd en hebben al een toekomstige plek.
In de provincie Utrecht willen 50 verschillende burgers en boeren gezamenlijk 67.000 bomen en struiken planten om daar heggen en hagen van te maken of tuinen en bedrijventerreinen mee te vergroenen. In de Utrechtse natuurgebieden en stadsparken staan miljoenen zaailingen die daar niet tot volwassen exemplaar uitgroeien; ze worden weggemaaid, opgegeten of sterven af door gebrek aan ruimte of zonlicht. Meer Bomen Nu wil een deel van deze zaailingen graag met vrijwilligers verzamelen onder toezicht van de beheerder. En ze vervolgens een tweede kans geven.
Wil je ook meedoen? Bijvoorbeeld door het aanbieden van oogstlocaties of om als vrijwilliger te helpen neem dan contact op met Jessey Woodley (jessey.woodley@urgenda.nl).