Menu
Uitvoering

Uitvoering

Introductie: bij de uitvoering van een project komt veel kijken. Hieronder een overzicht van de onderdelen waar je aan moet denken.

Vergunningen

Voor het kappen van bomen (om bijvoorbeeld ruimte te maken voor lage beplanting), het bouwen van een broeikas of het geven van een buurtfeest of evenement kan een vergunning nodig zijn. Je gemeente geeft vergunningen uit, weet in welke situatie een vergunning nodig is, en hoe de aanvraagprocedure eruit ziet. Bespreek daarom je plannen met de gemeente, en vraag hen of daar vergunningen voor nodig zijn. Bij wie je moet zijn vind je in onze handige lijst met contactpersonen!

Ga je machinaal graven, dan is ook een Klic-melding verplicht. Je regelt die via het Kadaster. Een goede wegwijzer is verder de Factsheet 14 Groen Dichterbij: Hoe en wat in de openbare ruimte?

Materialen regelen en bestellen

Bestel bij voorkeur natuur- en milieuvriendelijk plantmateriaal. Hiervoor hebben we een speciale factsheet! Rekening houden met bijen is ook een goed idee – check het document ‘Bomen voor onze bijen’.

ARBO, aansprakelijkheid, verzekering

Ga je eenmaal aan de slag, dan is het belangrijk dat verzekeringen goed geregeld zijn. Informatie daarover vind je bij Landschap Erfgoed Utrecht. Over aansprakelijkheid vind je alles in de Factsheet 12 van Groen Dichterbij. En natuurlijk is voorkomen beter dan genezen: lees hier meer over veilig vrijwilligerswerk.

Planning en afspraken vastleggen

Het is slim om met de betrokken buurtbewoners afspraken te maken over een aantal belangrijke zaken. Hierdoor weet iedereen waar ze aan toe zijn. Dit kan misverstanden voorkomen. De afspraken kan je vastleggen op papier, bij voorkeur gezamenlijk met een kerngroep of met een aantal actief betrokken buurtbewoners. Zie voor inspiratie bijvoorbeeld de handleiding ‘Buurtmoestuin? Zo gedaan!’

Groene agenda

Check de Groene agenda voor regionale of nationale vrijwilligers-evenementen waarbij je met jouw initiatief kunt aansluiten, zoals de Natuurwerkdag of NLdoet.

Video's
Groen aan de Buurt is een samenwerking van
Mogelijk gemaakt door
IVN landschaperfgoedutrecht NMU
Provincie Utrecht