Menu
Eemnes

Eemnes

Iedereen die goede ideeën had voor een groenere en aantrekkelijkere Noordbuurt kon deze inbrengen tijdens 2 bewonersavonden Groen aan de BuurtDe goed bezochte avonden leverden vele ideeën op en uiteindelijk zijn 4 ideeën uitgekozen waar bewoners in 2017 en 2018 aan de slag gingen. Samen maakten we de Noordbuurt mooier en groener!

Groen aan de Buurt is een programma van Landschap Erfgoed Utrecht (LEU), IVN Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). Zij organiseerden en begeleidden in samenwerking met de gemeente Eemnes het Groen aan de Buurt project in de Noordbuurt. Contactpersoon bij de gemeente is gebiedsmanager Like van der Ham: l.vanderham@belcombinatie.

In Eemnes gingen groepjes bewoners met vier ideeën aan de slag:

  • Creëren groene buurttuin
  • Aanleg bijenlint
  • Nestgelegenheden gierzwaluwen
  • Vergroenen deel van Zomertaling

Hieronder  zijn de ideeën en resultaten zichtbaar in woord en beeld.

Creëren groene buurttuin

Het idee:

Samen met bewoners van De Ruiterskamp en Lambertsveen het huidig plantsoen met achterstallig onderhoud omvormen tot groene buurttuin.

Het resultaat:

De bewoners van de Ruitlambies hebben eind april 2018 hun nieuwe plantsoen feestelijk geopend. Samen met buren van 6 aangrenzende huizen waren zij maanden bezig met het opknappen van dit gedeelde openbaar groen. “We zijn trots op wat we bereikt hebben” aldus initiatiefnemers Marcia en Marloes. De buren ervaren nu meer sociale controle over hun plantsoen en wat daar gebeurd, en dat geeft een veilig gevoel. Ze zijn door het project nu meer betrokken met het groen én met elkaar.

Lees ook: >> nieuwsbericht feestelijke opening buurttuin Ruitlambies

 

 

Aanleg bijenlint

Het idee:

Aanleg van een lint van bloemen en drachtplanten door het dorp voor bijen en bloemzoekende insecten. Start met verkenning van kansrijke plekken.

Het resultaat:

Eind mei 2018 gaven 60 schoolkinderen van de Hobbitstee het startsein voor het Bijenlint in Eemnes. Ze zaaiden langs de Zuidersingel 240 m2 bloemenstrook in met de werkgroep ‘bijenlint Eemnes’. De leden van de werkgroep heeft er héél veel uren en dagen vergaderen, appen, lezen, uitvoeren, stukken schrijven in gestoken. In de droge zomer rukte zelfs de vrijwillige brandweer uit om te helpen met watergeven. Ondanks de droogte is er toch een flinke kruidenvegetatie opgekomen. In 2019 is een goede bloei te verwachten. “Het was een leuke warming-up. We hebben veel gedaan met betrokken bewoners, de gemeente is positief, de gemeenteraad wil het bijenconvenant ondertekenen en investeert ook in biodivers groen. We gaan door met het bijenlint!” aldus Dorien Walraven.

Lees ook:

> nieuwbericht Start bijenlint in Eemnes – Bezige bijen leggen eerste bijenplek aan
>> nieuwsbericht startsein voor het bijenlint in Eemnes
>> facebookgroep bijenlint Eemnes- ook voor andere insecten!

 

 

Nestgelegenheden gierzwaluwen

Het idee:

Plaatsen van nestgelegenheden voor gierzwaluwen en herinrichten en beheren groenstrook met bewoners van de Forelweg.

Het resultaat:

Eind maart heeft een groep buren de kasten opgehangen. Ze kregen tips van de vogelwerkgroep van het Gooi. Dit broedseizoen wisten de gierzwaluwen de weg naar de kasten nog niet te vinden. Een mus wel! Hopelijk komen de gierzwaluwen volgend jaar. Met gierzwaluwgeluiden uit een speaker wil dat misschien lukken! Het volgende onderdeel van het plan wordt nu aangepakt. Er is contact met de gemeente over het inplanten van bollen in de groenstrook.

 

 

Vergroenen deel van Zomertaling

Het idee:

Verkennen mogelijkheden om langs wandelpad een aantal tegels te vervangen door planten.

Het resultaat:

Het is niet gelukt om dit idee tot uitvoering te brengen.

 

 

Video's
Groen aan de Buurt is een samenwerking van
Mogelijk gemaakt door
IVN landschaperfgoedutrecht NMU
Provincie Utrecht