Inheemse bomen en struiken

Wil je bomen aanplanten? Kies bij voorkeur voor een inheemse soort. Zo draag je optimaal bij aan de biodiversiteit. Zo is een wilg bijvoorbeeld essentieel voor het leven van de wilde bijen. Op deze pagina vind je een lijst met inheemse bomen en struiken, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Kijk voor je een keuze maakt goed of deze soort ecologische gezien past in het landschap. In de bebouwde kom is het belangrijk om soorten te gebruiken die ook als ze volgroeid zijn op de plantlocatie kunnen blijven. 

Inheemse planten voor de Utrechtse Heuvelrug


Op de heuvelrug groeien vooral inheemse plantensoorten. Door het project Heuvelrugtuinen kun je met je tuin onderdeel worden van het Nationaal Park. Een Heuvelrugtuin is voor minstens 60% groen, gifvrij en de planten passen in de omgeving van het Nationaal Park. 

Het project Heuvelrugtuinen heeft een inheemse plantenlijst opgesteld met daarin inheemse planten voor de regio Utrechtse Heuvelrug

Soortentabel

De Wageningen Universiteit heeft een soortentabel ontwikkeld met daarin ruim 100 boomsoorten die positieve bijdragen aan klimaat, waterhuishouding, luchtkwaliteit en biodiversiteit in de stad.

Inheemse plantenlijst