Menu
Kennis

Kennis

Bij de uitvoer van een groen initiatief komt de nodig kennis kijken. Het feit dat je je wilt inzetten voor meer natuurontwikkeling in jouw omgeving is fantastisch, maar het moet wel op de juiste manier gebeuren. Gelukkig zijn er tal van organisaties die deze kennis op een toegankelijke manier hebben opgeschreven of waar je cursusen kunt volgen. Wij verzamelden de belangrijkste voor je. 

Oostbroeklezingen
De Utrechtse natuur- en milieuorganisaties organiseren bijna elke maand een lezing. Onze vrijwilligers en andere geïnteresseerde inwoners van Utrecht kunnen deze lezingen bijwonen. De lezingen worden vermeld in onze Agenda.

Factsheets
Wil je ideeën opdoen voor groene buurtinitiatieven? Met onze factsheets maak je je gemakkelijk de beginselen eigen van bijvoorbeeld een bloemenweide, natuurspeelplaats of voedselbos. Ook vind je in de factsheets goede voorbeelden en handige links voor meer informatie.

Leer je groen
Het platform ‘Leer je Groen‘ is een samenwerking van verschillende natuurorganisaties. Je vindt er verdiepende informatie over bijvoorbeeld veilig buiten werken en weidevogels. Sinds 2020 heb je via Leer je Groen ook toegang tot Leer je Erfgoed. Daarmee ontdek je ook de cultuurhistorie van Nederland. Voor Leer je Groen heb je wel een account nodig. Vrijwilligers verbonden aan Natuurmonumenten, Staatsbosbeeher, IVN Natuureducatie, LandschappenNL en haar dochterorganisaties maken zo’n account gratis en eenvoudig aan op het platform.

Cursusprogramma LEU
Het cursusprogramma van Landschap Erfgoed Utrecht omvat cursussen als ‘Maaien met de zeis’, ‘Snoeien van hoogstamfruit’ en ‘Veldhulpverlening’.
N.B. veel cursussen zijn alleen voor aangesloten vrijwilligersgroepen.

Landschapswijzer
De Landschapswijzer is een informatiebron voor iedereen die bomen of struiken wil herkennen. Ook vind je er informatie over waar soorten bomen en struiken het beste aangeplant kunnen worden. Zo kom je er bijvoorbeeld achter welke soorten geschikt zijn om jouw straat of buurt verfraaien.

Cursussen IVN
De provincie Utrecht kent 10 zelfstandige IVN-vrijwilligersafdelingen. Deze organiseren regelmatig cursussen, waaraan zowel leden als niet-leden deel kunnen nemen. Onderwerpen lopen uit aan van paddenstoelen tot natuurfotografie en van moestuinieren tot klimaat.

Natuuracademie online
Op de Natuuracademie Online vind je korte online cursussen die zelfstandig te volgen zijn. De meeste zijn voor beginners. Je hebt geen account nodig om dit platform te gebruiken. Een greep uit het aanbod:

  • Leven in onze sloten
  • Bijen
  • Tuinvogels
  • Paddenstoelen voor beginners
  • Introductie Nederlandse Landschap
  • Eetbare bloemen voor mens en insect
  • De Tiny Forest plantmethode
  • De natuur en mijn gezondheid
  • Natuureducatie met kinderen in alle seizoenen – voor ouders en leerkrachten

Plan Boom Toolbox
Zelf aan de slag met bomen planten? Een plantevent organiseren, de buurt motiveren of iets anders? Op deze pagina van Plan Boom vind je diverse informatiebladen met stappenplannen en tips die je kunnen helpen.

Heuvelrugtuinen Toolbox
Zin om je tuin verder te verduurzamen, maar weet je niet helemaal waar te beginnen? Op deze pagina van het project Heuvelrugtuinen vind je alle middelen die je nodig hebt, waaronder een (inheemse) plantenlijst, een checklist en een bingokaart om samen met je buren te doen.

Toolkit ‘Met je buren het dak op’
Wil je zelf aan de slag met het verduurzamen van je dak, en denk je dat je buren en buurtgenoten hierin ook interesse hebben? Probeer dan een buurtproject van de grond te krijgen. Deze toolkit helpt je op weg!

 

Video's
Groen aan de Buurt is een samenwerking van
Mogelijk gemaakt door
IVN landschaperfgoedutrecht NMU
Provincie Utrecht