Menu
Voucherregeling Beleef en Bewonder! is gesloten

Voucherregeling Beleef en Bewonder! is gesloten

Op 11 februari 2019 opende de Voucherregeling Beleef en Bewonder! van Groen aan de Buurt voor de tweede keer. En met succes; binnen korte tijd stroomden er meer dan 150 aanmeldingen binnen! Vanwege de enorme toestroom aan fantastische projecten is het aantal plekken inmiddels gevuld en is het budget op. Conform ons reglement hebben we de regeling daarom eerder gesloten. Nieuwe aanvragen insturen is dus niet meer mogelijk.

Ben je helaas net te laat? Kijk dan vooral op deze pagina voor andere subsidieregelingen.

Mocht je een aanvraag hebben ingediend voor 19 maart en nog geen reactie hebben ontvangen? Dan zijn we op dit moment nog druk bezig met de behandeling van jouw projectvoorstel. Voor eventuele vragen kun je contact opnemen via servicepunt@groenaandebuurt.nl

Op deze pagina meer informatie over de voucherregeling, het reglement en het indienen van de verantwoording.


Laatste aanvragen Voucherregeling

We hebben heel veel aanvragen gehad en zijn druk bezig met het behandelen. We proberen iedereen zo snel mogelijk uitsluitsel te geven. Het budget is na deze aanvragen bijna op. Het is nog mogelijk om aanvragen in te dienen, maar er is een kans dat het budget over enkele dagen op is.

Let bij het doen van een aanvraag goed op de volledigheid van de projectbeschrijving en het bewijs van draagvlak. Dit vergroot de kans op een voucher en helpt ons in een prettige afhandeling.

We kijken uit naar de laatste aanvragen!


Hoera! Meer dan 100 aanvragen Voucherregeling Beleef en Bewonder!

We zijn de magische grens van 100 aanvragen gepasseerd. We zijn erg blij met het enthousiasme en de diversiteit aan leuke aanvragen! Zo hebben we aanvragen gehad voor: bloemenweides, boomgaarden, gemeenschappelijke tuinen, groen daken, biodiversiteitsonderzoek en het vergroenen van schoolpleinen.

 

We zijn druk bezig met het verwerken van alle aanvragen en proberen iedereen zo snel mogelijk uitsluitsel te geven. Er is nog steeds geld beschikbaar voor leuke aanvragen. Dus heb je een goed idee? Vraag dan snel een voucher aan van € 500 of € 1.000 voor een groen buurtproject. Doe je ook mee?!

Vouchers Beleef en Bewonder!


Op bezoek bij Hans van der Mast

We gingen op bezoek bij een aantal groene initiatieven die met behulp van de Beleef en Bewonder! voucherregeling hun project konden realiseren. In deze video zie je het verhaal van Hans van der Mast die dankzij de voucherregeling de vlindertuin bij  Stip VSO heeft kunnen aanleggen.

Hans is als docent groen zeer betrokken bij het onderhoudt dat hij samen met zijn leerlingen in de vlindertuin pleegt. In de tuin zien we een zelfgebouwde bijenkast, die Hans ook samen met zijn leerlingen heeft gemaakt. Al met al, een mooie reden om de stad Utrecht een stukje groener te maken!

Beleef en bewonder

Vanaf 11 februari 2019 kunnen bewoners en vrijwilligersinitiatieven in de provincie Utrecht weer een voucher aanvragen voor de realisatie van een groen project. Er zijn vouchers beschikbaar ter waarde van €500,- of €1.000,-. Met deze bijdrage kunnen bewoners een bijdrage leveren aan de vergroening van hun dorp of wijk. Op deze pagina kunnen geïnteresseerden meer informatie over de regeling vinden, waaronder ook een reglement en een aanvraagformulier.

 

 


De voucherregeling Beleef en Bewonder! is geopend

Het is zo ver; vanaf vandaag kunnen bewoners en vrijwilligersinitiatieven in de provincie Utrecht weer een voucher aanvragen voor de realisatie van een groen project! Er zijn vouchers beschikbaar ter waarde van €500,- of €1.000,-. Met deze bijdrage kunnen bewoners een bijdrage leveren aan de vergroening van hun dorp of wijk. Vraag een voucher aan via deze pagina.

We gingen op bezoek bij een aantal groene initiatieven uit de eerste ronde, die met behulp van de Beleef en Bewonder! voucherregeling hun project konden realiseren. In deze video zie je het verhaal van Johan Tuls die dankzij de voucherregeling de nestkasten in de omgeving van Woerden nog beter in de gaten kan houden.

Het was nog even spannend of we echt een uil gingen zien. Johan klimt in zijn ladder om snel even in de nestkasten te kijken. Helaas hebben we geen uil kunnen spotten, deze hadden helemaal geen zin in pottenkijkers. Dankzij de apparatuur die Johan met de voucherregeling heeft kunnen aanschaffen hebben we wel prachtige beelden op zijn telefoon kunnen zien. Op de beelden kon je zien dat er net een paar jonge torenvalkjes uit het nest waren gekropen.

Hieronder Johan zijn verhaal:

Vraag je ook een voucher aan?


Idee voor een groen buurtproject?

Aankomende maandag 11 februari gaat de voucherregeling Beleef en Bewonder! open. Wil je graag je buurt vergroenen, maar weet je nog niet precies hoe? Of heb je al een idee, maar heb je behoefte om dit nog beter te maken? Hieronder een aantal voorbeelden voor een leuk project. Bekijk vooral ook even onze uitgebreide ideeënpagina voor inspiratie!

Zo kan je bijvoorbeeld een Bloemenweide aanleggen. Bloemrijke graslanden bieden een leefgebied voor allerlei insecten, vogels en zoogdieren. Een bloemenweide kun je realiseren op vrijwel iedere grondsoort, zolang deze maar niet te nat of te voedselrijk is. Bekijk de factsheet over de aanleg en het beheer van een bloemenweide.

Een groen initiatief hoeft niet altijd groot van opzet te zijn. Als bewoner kunt u ook op een kleinschalige manier al bijdragen aan de vergroening van uw eigen buurt. Bijvoorbeeld door een geveltuin aan te leggen of zelf een boomspiegel in te planten. In deze factsheet geven we hier meer uitleg over.

Woon je in een buurt met jonge kinderen? Dan is het wellicht leuk om een natuurspeelplaats of groen schoolplein aan te leggen. Een natuurspeelplaats is geen standaard speeltuin, maar een plek waar kinderen spelenderwijs in aanraking komen met de natuur. Door de aanwezigheid van meer natuur draagt een natuurspeelplaats ook bij aan het groene karakter van een wijk of dorp. Soms liggen de natuurspeelplaatsen ook in een natuur- of recreatiegebied. In deze factsheet een plan van aanpak en ervaringen.

 

 

 

 

 


Zeven redenen om te investeren in een groene stad

Groen in de stad is belangrijk, maar vaak een schaars goed. Groen in de stad verdwijnt bijvoorbeeld door het bouwen van nieuwe woningen, bedrijventerreinen, pleinen en het betegelen van tuinen. In de afgelopen jaren hebben veel gemeenten bezuinigd op gemeentelijk groen. Voor klimaatbestendigheid van de stad en de leefbaarheid voor de bewoners is groen in de stad heel belangrijk. Wageningen Environmental Research betoogt dat wanneer het groen als multifunctionele oplossing wordt ingezet het een investering is die zich op vele fronten terugverdient.

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 publiceerde het Wageningen Environmental Research een longread van zeven redenen om te investeren in een groene stad. Hieronder een kort overzicht van de zeven redenen:

  1. Groen vermindert de kans op wateroverlast
  2. Groen verkoelt de stad in de zomer
  3. Groen draagt bij aan een betere gezondheid en een hoger welzijn
  4. Groen draagt bij aan sociale cohesie
  5. Groen trekt bedrijven
  6. Groen zorgt voor biodiversiteit
  7. Groen verhoogt de waarde van huizen en kantoren

Lees het volledige bericht hier.


Video: Op bezoek bij Mieke in de Poorttuin

We gingen op bezoek bij een aantal groene initiatieven die met behulp van de Beleef en Bewonder! voucherregeling hun project konden uitvoeren. In deze video zie je het verhaal van Mieke die dankzij de voucherregeling de verbindende ‘Poorttuin’ heeft kunnen realiseren.

“Ik houd van tuinieren en ik wilde dat graag met de buurt delen.” Zegt Mieke van Eerten-Jansen met een brede glimlach op  haar gezicht tijdens onze ontmoeting in de Poorttuin. Die verbinding is ook duidelijk voelbaar wanneer je je in de Poorttuin begeeft.

Zie hieronder haar verhaal:

Beleef en bewonder

Vanaf 11 februari 2019 kunnen bewoners en vrijwilligersinitiatieven in de provincie Utrecht weer een voucher aanvragen voor de realisatie van een groen project. Er zijn vouchers beschikbaar ter waarde van €500,- of €1.000,-. Met deze bijdrage kunnen bewoners een bijdrage leveren aan de vergroening van hun dorp of wijk. Op deze pagina kunnen geïnteresseerden meer informatie over de regeling vinden, waaronder ook een reglement en (vanaf 11 februari) een aanvraagformulier.

 

 


Video: Op bezoek bij groene initiatieven

We gingen op bezoek bij een aantal groene initiatieven die met behulp van de Beleef en Bewonder! voucherregeling hun project konden realiseren. In deze video hoor je het verhaal van drie initiatiefnemers. Ze vertellen meer over hun project en geven tips voor nieuwe aanvragen.

In deze video zie je het verhaal van Mieke van Eerten-Jansen, de oprichtster van de verbindende ‘Poorttuin’ en Johan Tuls, die dankzij de voucherregeling de nestkasten in de omgeving van Woerden nog beter in de gaten kan houden. Ook vertelt Hans van de Mast, docent groen, hoe hij met behulp van de voucherregeling een vlindertuin heeft kunnen aanleggen.

De volledige verhalen van deze initiatiefnemers zijn binnenkort op onze website te zien!

Beleef en bewonder

Vanaf 11 februari 2019 kunnen bewoners en vrijwilligersinitiatieven in de provincie Utrecht weer een voucher aanvragen voor de realisatie van een groen project. Er zijn vouchers beschikbaar ter waarde van €500,- of €1.000,-. Met deze bijdrage kunnen bewoners een bijdrage leveren aan de vergroening van hun dorp of wijk. Op deze pagina kunnen geïnteresseerden meer informatie over de regeling vinden, waaronder ook een reglement en (vanaf 11 februari) een aanvraagformulier.

 


Voucherregeling Beleef en Bewonder! gaat weer open

Vanaf 11 februari 2019 kunnen bewoners en vrijwilligersinitiatieven in de provincie Utrecht weer een voucher aanvragen voor de realisatie van een groen project. Er zijn vouchers beschikbaar ter waarde van €500,- of €1.000,-. Met deze bijdrage kunnen bewoners een bijdrage leveren aan de vergroening van hun dorp of wijk.

Beleef en bewonder

De provincie vindt het belangrijk dat burgers meer betrokken raken bij hun eigen groene woonomgeving en dat het natuurbeleid weer midden in de samenleving komt te staan. Om kleine lokale groene initiatieven te stimuleren, wordt deze voucherregeling uitgevoerd. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk groene buurtinitiatieven tot uitvoering worden gebracht.

Informatie en aanvraagformulier

Het bedrag van de voucher moet worden besteed aan een fysiek project in de provincie Utrecht dat groen in de brede zin van het woord realiseert. Op deze pagina kunnen geïnteresseerden meer informatie over de regeling vinden, waaronder ook een reglement en (vanaf 11 februari) een aanvraagformulier.

Groen aan de Buurt

De uitvoering van de voucherregeling is in handen van Groen aan de Buurt  met subsidie van de provincie Utrecht.


Video's
Groen aan de Buurt is een samenwerking van
Mogelijk gemaakt door
IVN landschaperfgoedutrecht NMU
Provincie Utrecht