Menu
Het Rugzakje

Het Rugzakje

De Voucherregeling Beleef en Bewonder! 2019 heeft dit jaar het geolocator onderzoek naar de Kleine Karekiet en de Bosrietzanger ondersteund. Hieronder lees je het verhaal van Huib de Rooij, van Vogelringstation de Haar.

De kleine karekiet en bosrietzanger zijn nu algemene broedvogels in Nederland. Als we straks weten waar de overwinteringsgebieden van onze karekieten zijn en hoe de trekroutes lopen dan kunnen we die informatie gebruiken om bottlenecks op te sporen mochten deze soorten in de toekomst achteruit gaan. Ook biedt het nu vastleggen van deze gegevens de mogelijkheid om het onderzoek na bijvoorbeeld tien jaar te herhalen om te kijken of er veranderingen optreden. Bijvoorbeeld door de klimaatverandering.

Het verhaal van Huib de Rooij van VRS de Haar

In de vroege ochtend vlak voor zonsopkomst worden de netten opgezet. Het is vervolgens de bedoeling dat de vogels in het net vliegen.

Mistnet

Daarna worden ze uit het net gehaald, krijgen een ring, worden gemeten, gewogen en vliegen weer weg. Iedere ring heeft een unieke code, zoals iedere auto een unieke kentekenplaat heeft.
Alle gegevens gaan in een database, waarin inmiddels miljoenen vogels geregistreerd staan.

Het is mei, als ik, als medewerker van het vogel ring station De Haar, samen met een ringer langs de netten loop.

Met verbazing zie ik een kleine karekiet met een rugzakje in het mistnet zitten.
Hoe is het mogelijk om na een jaar terug te keren op zelfde locatie, na een reis naar en van de Sahara (totaal plm. 7000 kilometer)

Even laat ik mijn gedachten gaan. Een vogeltje van tussen de 10 en 15 gram, die een afstand van 3000 à 4000 kilometer vanuit ons gebied vliegt en uiteindelijk weer terugkomt op dezelfde plek.

In de periode tussen vertrek en aankomst zijn er onderweg huizen gebouwd, wegen aangelegd, en is de natuur veranderd. Ik vind het een wonder of is er sprake van intelligentie

Maar waar is deze kleine karekiet geweest? Welke route heeft hij gevolgd?

 Ringen

Het ringen in Nederland gebeurd al sinds 1911. Men vroeg zich af waar de vogels in het najaar bleven en of de koolmees in de zomer dezelfde was als de koolmees in de winter. Door een ring is de vogel herkenbaar geworden en kan bij weerzien gemeld worden.  Maar een (terug)melding volgt pas als de ring van de vogel ergens afgelezen kan worden.  Meestal kan dit pas, als de vogel weer wordt (terug)gevangen. De kleinste ring heeft maar een doorsnede van 2 mm en kan zelfs met een verrekijker op afstand niet afgelezen worden. Op basis van de ring kon een scholekster gezien in Leidsche Rijn terug gemeld worden. De scholekster kreeg 31 jaar geleden in Zeeland zijn ring.

Diverse vogelringen

Ring 2 mm Vuurgoudhaantje

Ring 26 mm Knobbelzwaan

Kleurringen

Om vogels in het veld ( met verrekijker of scoop) goed af te kunnen lezen krijgen enkele soorten, naast de gebruikelijke unieke ring, een extra ring. Een kleurring met duidelijke kenmerken (kleuren en/of letters en/of cijfers). Dit levert veel meer informatie (terugmeldingen) op over de vogels. Sommige vogelaars maken er zelfs een hobby van om kleurringen in het veld af te lezen en staan soms uren te turen op een weiland vol vogels.

Kleurring – Roek

Kleurring – Torenvalk

Geolocator (rugzakje)

 De volgende stap is om een vogel ook te voorzien van een geolocator, ook wel rugzakje genoemd. Maar in tegenstelling tot de kosten van een ring ( plm. 15 eurocent, kost een geolocator plm. 140,- euro.) De geolocator weegt ongeveer 0,7 gram, wat minder is dan 5% van het lichaamsgewicht van een kleine karekiet. Een lichtcensor is bevestigd op een ‘antenne’ om te voorkomen dat deze afgedekt wordt door de veren van de vogel. De geolocator wordt bevestigd d.m.v. een tuigje en wordt als een soort “rugzakje” op de rug van de vogel meegedragen en vormt geen belemmering voor het vliegen en de rui.

Geolocator – rugzakje

De geolocator bestaat uit een lichtgevoelige censor, een klok, een geheugenchip en een batterij. De lichtintensiteit wordt door de geolocator gemeten, en wordt samen met het exacte tijdstip van de meting opgeslagen.

Zwartkop  terug met rugzakje

Op basis van zonsopgang en zonsondergang is de daglengte te bepalen, en daarmee de breedtegraad. Het moment dat het middag en middernacht is, verraadt de lengtegraad. En zo is de locatie, op 50 tot 200 kilometer nauwkeurig, te bepalen.

Zwartkop met rugzakje

De geolocator kan geen signalen uitzenden en de opgeslagen informatie kan alleen met behulp van een computer uitgelezen worden.

Begrijpelijk dat we erg blij zijn met iedere kleine karekiet of bosrietzanger die weer terugkomt met zijn rugzakje.

Kleine Karekiet met geolocator

Meer weten over VRS De Haar en het ringen van vogels?

Website :            http://www.vrsdehaar.nl/

Facebook :          https://www.facebook.com/vrsdehaar/


Ontmoetingstuin Bijleveld

In de gemeente de Ronde Venen is met steun van de Voucherregeling Beleef en Bewonder! 2019, de “Ontmoetingstuin” Bijleveld aangelegd. Hieronder het verhaal van Ron van Vark, initiatiefnemer van Ontmoetingstuin Bijleveld.

In onze huidige, jachtige en digitale maatschappij staat het persoonlijke contact onder druk. Veel bewoners van onze buurt werken en hebben (naast sporten, familie en andere verplichtingen) weinig tijd om in gesprek te raken met andere buurtbewoners. Met de Ontmoetingstuin hebben we nu een centrale plek in onze buurt gemaakt waar jong en oud elkaar kunnen treffen, de moestuin vormt hierin het hart.

In onze buurt lag een vervallen speelplaatsje. Het is eigendom van de gemeente de Ronde Venen en was voorheen ingericht als speelplaats. In de loop der tijd is de speelplaats steeds minder gebruikt gaan worden, is vervallen en is uiteindelijk weer door de gemeente ontmanteld. Wat over bleef was een plek met tegels.

Dat zag er niet uit en we wilden met de buurt deze plek opknappen. Er is een plan gemaakt voor een Ontmoetingstuin en dat hebben we met de gemeente De Ronde Venen besproken. De gemeente reageerde direct enthousiast op ons plan.

We hebben een begroting gemaakt, er zijn subsidies aangevraagd bij Oranjefonds, Groen doet goed en Groen aan de Buurt. Na toezegging zijn we begonnen met het werk: hout kopen voor plantbakken, voor een hek, allerlei andere materialen en gereedschap, een boekenkast (van de kringloop) en natuurlijk poot en zaaigoed.

Met veel enthousiasme en samen met Jongerenwerk en buurtbewoners hebben we plantbakken gemaakt, die gesponsord worden door bedrijven (zodat we ook financieel zekerheid hebben in de toekomst). Van de gemeente hebben we tuinaarde en compost gekregen en na 3 maanden werk was onze tuin eindelijk klaar en was de officiële opening op 17 april 2019 door wethouder Kiki Hagen.

Alle groenten uit de tuin mogen de buurtbewoners meenemen en thuis gebruiken. Ook worden er activiteiten bij de Ontmoetingstuin georganiseerd die door bewoners zelf bedacht zijn: Burendag, High Tea middag, Erwtensoep proeverij, Uiensoep proeverij en Rode Bietensoep proeverij. Alles met (zoveel mogelijk) producten uit eigen tuin. De opkomst bij deze activiteiten is groot en de gezelligheid en saamhorigheid ook!

Verder willen we de buurt graag meer vergroenen en “onttegelen”. Net als bij de Ontmoetingstuin de tegels eruit en groen erin. Liefst in alle achtertuintjes, een rijtje tegels eruit en wat tomatenplantjes etc. erin. Dit “moestuinen in het klein” is leuk voor jong en oud en is ook veel beter voor de waterhuishouding.

Het bedenken en maken van de Ontmoetingstuin is een erg leuk proces geweest waar we met veel plezier aan gewerkt hebben. De Ontmoetingstuin heeft de buurt positief veranderd. Bewoners spreken elkaar meer en zijn elkaar beter gaan kennen.

Ook belangrijk: de groenten uit eigen moestuin smaken geweldig!!

       


KIEM voor natuur nu ook voor duurzaamheid

Natuurloket KIEM is een succes en wordt daarom verlengd. Ook in 2020 kunnen groene initiatiefnemers financiering aanvragen voor hun projecten. KIEM breidt bovendien uit: duurzaamheidsprojecten op het gebied van voedsel en afval maken nu ook kans op een bijdrage Het Elise Mathilde Fonds, het K.F. Hein Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht willen zo nog meer vrijwilligersprojecten op het gebied van natuur en duurzaamheid in de provincie Utrecht een boost geven.

Natuur en Duurzaamheid

Het Elise Mathilde Fonds, het K.F. Hein Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht houden van groen en willen natuur- en duurzaamheidsinitiatieven in de provincie Utrecht stimuleren en ondersteunen. Door bewonersinitiatieven wordt de provincie groener, de natuur diverser en helpen de fondsen inwoners die zich vrijwillig inzetten voor natuur en duurzaamheid in hun omgeving.

Voor alle soorten natuurprojecten en voor duurzaamheidsprojecten op het gebied van voedsel of afval kan een bijdrage worden aangevraagd. Denk aan bijenkasten, moestuinen, paddenpoelen of insectenweiden en natuureducatieprojecten of het opruimen van afval in de natuur.

Geld voor groen bij KIEM

Met de natuurregeling KIEM kunnen stichtingen en verenigingen in één beknopte aanvraag bij alle drie de fondsen een bijdrage aanvragen.

Aanvragen voor KIEM kunnen doorlopend ingediend worden en hebben een behandeltermijn van ongeveer twee maanden. Middelgrote groeninitiatieven komen in aanmerking voor een bijdrage van maximaal € 5.000 en soms kan hiermee een project volledig gefinancierd worden. Ook een groen idee?

Kijk voor meer informatie over richtlijnen en criteria op www.cultuurfonds.nl/KIEM

 


Kom je mee bomen planten op 7 december?

Tijdens de nationale dag van de vrijwilliger gaat Plan Boom van start met een grote boomplantactie op Landgoed Houdringe in Utrecht (gemeente De Bilt). De bomen die we gaan planten zijn de eerste van 10 miljoen bomen die de komende vier jaar geplant gaan worden.

Aan de slag
We gaan deze dag struweelhagen en 37 fruitbomen planten en we kunnen daar nog hulp bij gebruiken! We zoeken enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om een ochtend de handen uit de mouwen te steken. Dus ben je graag buiten? Heb je zin om een ochtend actief in de natuur bezig te zijn? Meld je dan hier aan.

Plan Boom
 Zo’n 20 procent van de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door ontbossing. Er zijn steeds minder bomen om CO2 op te nemen uit de lucht. Ook Nederland ontbost nog steeds en daar willen we iets aan doen. De komende vier jaar gaan wij, mede dankzij de Postcode Loterij, 10 miljoen extra bomen planten door heel Nederland. De bomen helpen om de hoeveelheid CO2 te verminderen en maken bovendien onze leefomgeving mooier, groener, frisser en gezonder. Om dit voor elkaar te krijgen hebben we veel hulp nodig. Iedereen kan straks in zijn eigen omgeving een concrete bijdrage leveren aan het klimaat door te helpen de bomen te planten in tuinen, bermen, plantsoenen, parken, bedrijventerreinen en in het buitengebied.
Lees meer over Plan Boom

De boomplantactie op 7 december wordt georganiseerd door: De Natuur en Milieufederaties, Landschappen NL, Utrechts Landschap, Landschap Erfgoed Utrecht en Natuur en Milieufederatie Utrecht.


Leerlingen planten walnotenbomen op de Noorder Eng te Soest

Als de bladeren vallen en de dagen korter worden, breekt de juiste tijd aan om bomen te planten. In het kader van het project Groen aan de Buurt, werden op woensdagochtend 27 november 2019 om 10.30 uur drie notenbomen geplant op de Soester Noorder Eng. Er werden drie verschillende rassen geplant (er zijn er meer dan 200). Dit werd gedaan door kleuters van de Prins Willem Alexanderschool uit de buurt. Zij werden begeleid door Scholieren uit 4 havo van het Soester Griftland College die het vak aardrijkskunde volgen. En wethouder Aukje Treep hielp samen met buurtbewoners ook een handje mee.  Enkele buurtvrijwilligers zorgden voor extra ondersteuning daar waar nodig.

  

Korte samenvatting project Groen aan de Buurt: buurtbewoners rond de Noorder Eng maken met elkaar en met behulp van de gemeente hun eigen buurt groener en daardoor aangenamer om te wonen. Dankzij de notenbomen staan er straks drie prachtige bomen in de buurt, waar je over een aantal jaren ook nog noten van kunt eten. Groen aan de Buurt is een programma van Landschap Erfgoed Utrecht, IVN Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht. In Soest zijn betrokken: buurtbewoners rondom de Noorder Eng, gemeente Soest, Stichting Vrienden Soester Eng en Waterschap Vallei en Veluwe.


Resultaten Groen aan de Buurt tijdens Veldsymposium gepresenteerd

Leefbare buurten door een groenere leefomgeving. Buren die weer met elkaar in contact komen en met hun omgeving. Tijdens een inspirerend Veldsymposium vierden Landschap Erfgoed Utrecht, IVN Utrecht en Natuur en Milieufederatie Utrecht de prachtige resultaten van drie jaar Groen aan de Buurt.

En na drie jaar heeft het team van Groen aan de Buurt volop ervaringen, kennis en inspiratie opgedaan en zijn veel groene bewonersprojecten gerealiseerd. Wat heeft deze aanpak dan de afgelopen 3 jaar opgeleverd? Allereerst heel veel blije mensen en ook ongelooflijk veel mooie groene projecten door de hele provincie. Van het aanleggen van bloemenweiden, het aanplanten van heggen en bomen, tot het verruilen van stenen voor groen, te veel om op te noemen. Bekijk hier de resultaten die Groen aan de Buurt heeft opgeleverd.

Ivo Brautigam, directeur Landschap Erfgoed Utrecht: “We zien dat steeds meer mensen aan de slag willen met de natuur in hun eigen buurt. Voor mooier groen, meer biodiversiteit, een beter klimaat, of gewoon voor de gezelligheid. Onze droom is deze groeiende groep mensen in Utrecht te kunnen blijven ondersteunen.” Vrijwilligers zijn goud waard. Dat bevestigde Hanke Bruins-Slot, gedeputeerde provincie Utrecht. Daarom gaat de provincie Utrecht ook in 2020 geld vrijmaken om Groen aan de Buurt nog verder te laten groeien. Bekijk hier de 12 dingen die je moet doen om ook een groenere buurt te realiseren.

Met het programma Groen aan de Buurt, mede gefinancierd door provincie Utrecht, begeleiden en faciliteren we bewoners en overheden bij het realiseren van groene bewonersinitiatieven. De aanpak is drieledig. We introduceren een participatieve buurtaanpak, waarmee we in elke buurt aan de slag kunnen. Met een voucherregeling stimuleren we zoveel mogelijk kleine initiatieven. En via ons kennisnetwerk verbinden we bewonersinitiatieven met elkaar en zorgen we voor kennisuitwisseling tussen overheden. Juist de samenhang tussen deze drie manieren maakt Groen aan de Buurt tot een succes.


De Utrechts Steen en Groene Werkplekken 2.0 winnen Groene Kroon

Het ‘kleine initiatief’ De Utrechtse Steen en het ‘grote initiatief’ Groene Werkplekken 2.0 zijn de winnaars van de Groene Kroon 2019. Tijdens De Groene Kroonrede, een inspiratiebijeenkomst over biodiversiteit in bebouwd gebied, ontvingen zij uit handen van gedeputeerde Hanke Bruins Slot de natuurprijs ter waarde van 6.000 euro. Naar oordeel van de jury is de positieve impact van de winnende initiatieven het grootst.

De Utrechtse Steen

De Utrechtse Steen is een initiatief van Jacques Vink en Roberto Wijntje Santa Maria van Studio Natuurinclusief. Het initiatief gaat over het vergroenen van kademuren langs de Utrechtse grachten door gebruik te maken van een specifieke steen waarop varens, mosselen en andere vochtminnende planten zich kunnen hechten. De jury koos De Utrechtse Steen als winnaar omdat het een voorbeeld is van een bottom-up initiatief met brede toepassingsmogelijkheden. De initiatiefnemers hebben hun krachten en kennis weten te bundelen tot een mooie innovatie die zowel technisch als ecologisch onderbouwd is.

De Utrechtse Steen liet in de finale de initiatieven ‘Buurnatuurtuin Hoogland’ en ‘Zeg ken jij de MOSSELMAND’ achter zich.

Groene Werkplekken 2.0

Groene Werkplekken 2.0. is een initiatief van Charlotte en Bianca Ernst van Het Hof van Cartesius. Het initiatief richt zich op realiseren van een groene buitenwerkplek in Utrecht. De jury wees Groene Werkplekken 2.0 als winnaar aan omdat de verschillende typen tuinen zorgen voor een divers aanbod aan voedsel en nestelmogelijkheden waardoor veel verschillende stedelijke diersoorten zich thuis voelen. Bovendien heeft werken in het groen een goede uitwerking op zowel de mens als de natuur. Dit vindt een mooie aansluiting bij de provinciale beleidsdoelen.

Groene Werkplekken 2.0 won in de finale van de overige twee initiatieven ‘Honey Highway’ en ‘Industriële bloemenweide’.

Natuurprijs als stimulans voor natuur in en rondom de bebouwde omgeving 

Met natuurprijs de Groene Kroon stimuleert de provincie Utrecht inwoners om te helpen onze bijzondere Utrechtse natuur te beschermen. Het thema van 2019: Natuur in en rondom de bebouwde omgeving.

De onafhankelijke jury, bestaande uit Robbert Snep (Wageningen University & Research), Fiona van ’t Hullenaar (Universiteit Utrecht) en Mathias Lehner (nextcity.nl), beoordeelde de 55 ingezonden initiatieven op vier criteria: impact op de biodiversiteit in bebouwd gebied, innovatie, integraliteit en verdienmodel & opschaalbaarheid. Bij die selectie woog de positieve impact op de biodiversiteit het zwaarst.

Provincie Utrecht/Huisinga Fotografie

Fotobijschrift: Gedeputeerde Hanke Bruins Slot overhandigt de cheque aan Charlotte Ernst, met Groene Werkplekken 2.0 de winnaar van de categorie ‘grote initiatieven’. Links geflankeerd door presentator Eddy Zoëy en rechts geflankeerd door juryleden Robbert Snep en Mathias Lehner.


Kern met pit- ondersteuning buurtinitiatieven

Heeft u een goed idee om uw buurt te verbeteren? En wilt u daar werk van maken? Dan is het nu mogelijk om uw idee aan te melden bij Kern met Pit. U krijg tips en advies om uw plan uit te voeren. Aanmelden kan tot en met 31 oktober 2019.

Wilt u bijvoorbeeld een speeltuin of een pluktuin in uw buurt maken? Of een toneelstuk maken met jongeren uit uw wijk? Kern met Pit staat voor u klaar met tips en advies en brengt u in contact met mensen die u kunnen helpen uw plan uit te voeren. Ook kunt u gratis meedoen aan interessante workshops. Lukt het om uw idee binnen een jaar uit te voeren? Dan ontvangt u het predicaat Kern met Pit en € 1.000 voor het project.

Meer informatie en aanmelden

U kunt zich tot 31 oktober 2019 aanmelden via www.kernmetpit.nl. Daar vindt u ook meer informatie over de voorwaarden, de workshops en andere projecten.

Steun aan burgerinitiatieven

De provincie Utrecht wil dat goede ideeën voor de leefbaarheid de kans krijgen

zich te ontwikkelen en is daarom partner van Kern met Pit. Voor dorpen en de kleine kernen in de provincie zijn er naast Kern met Pit nog andere (subsidie)mogelijkheden om burgerinitiatieven te steunen. Kijk hier voor meer informatie.

 


Finalisten de Groene Kroon natuurprijs bekend

De finalisten van natuurprijs de Groene Kroon zijn bekend! Het zijn de Buurnatuurtuin, De Utrechtse Steen en Zeg ken jij de Mosselmand. Op 18 september maakt gedeputeerde Hanke Bruins Slot de winnaars bekend, tijdens inspiratiebijeenkomst De Groene Kroonrede. Met de Groene Kroon stimuleert de provincie Utrecht inwoners om te helpen bij natuurbescherming. 


In de categorie ‘kleine initiatieven’ zijn genomineerd:

  • Buurnatuurtuin (Hoogland, Amersfoort)
  • De Utrechtse Steen (Utrecht)
  • Zeg ken jij de Mosselmand (Woerden/Nieuwegein/Utrecht).

De genomineerden in de categorie ‘grote initiatieven’ zijn:

  • Industriële bloemenweide (Houten)
  • Honey Highway (N237)
  • Groene Werkplekken 2.0 (Utrecht).

Op woensdag 18 september 2019 maakt gedeputeerde Hanke Bruins Slot de winnaars bekend tijdens inspiratiebijeenkomst De Groene Kroonrede.

Thema en criteria

Het thema van 2019 is Natuur in en rondom de bebouwde omgeving. De provincie ontving dit jaar 55 inzendingen. De jury, bestaande uit Robbert Snep (Wageningen University & Research), Fiona van ’t Hullenaar (Universiteit Utrecht) en Mathias Lehner (nextcity.nl) beoordeelden de inzendingen op basis van vier criteria: impact op de biodiversiteit, innovatie, integraliteit en verdienmodel & opschaalbaarheid. Daarbij weegt de positieve impact op de biodiversiteit het zwaarst.

De zes finalisten

In juni koos de jury twaalf genomineerden. Zij verbeterden naar aanleiding van feedback van de jury deze zomer hun inzending. Op basis van het eindresultaat heeft de jury nu zes finalisten aangewezen.

Kleine initiatieven

• Buurnatuurtuin, particulier initiatief, Hoogland

Het omtoveren van een voormalig speelpleintje in Amersfoort met achterstallig onderhoud naar een groene klimaatadaptieve buurnatuurtuin voor vogels, insecten en buurtbewoners.

• De Utrechtse Steen, Studio Natuurinclusief, Utrecht

Het vergroenen van de kademuren langs de Utrechtse grachten door het gebruik van een specifieke steen waarop zich varens, mossen en andere vochtminnende planten kunnen hechten.

• Zeg ken jij de Mosselmand?, Smartland Landschapsarchitecten, Woerden/Nieuwegein/Utrecht

Het bevorderen van biodiversiteit van het Utrechtse watersysteem door het introduceren van driekhoeksmosselen. Deze mosselsoort dient niet alleen als voedselbron voor verschillende vogels maar verbetert ook de waterkwaliteit door zijn filterwerking.

Grote initiatieven

• Industriële bloemenweide, gemeente Houten, Houten

Het realiseren van bloemenweides met diverse insectenhotels in de gehele bebouwde kom van Houten. De bloemenweides zullen worden beheerd volgens het sinus-maaiprincipe.

• Honey Highway, Stichting Honey Highway, Provinciale weg N237

Het realiseren van bloemrijke stroken in de bermen van rijkswegen, provinciale wegen, spoorbaan en op dijken. De bloemenzaden zijn afkomstig van oogstwinning uit natuurgebieden in Nederland.

• Groene Werkplekken 2.0, Het Hof van Cartesius, Utrecht

Het realiseren van een daktuin en collectieve voedsel- en pluktuin. Ter uitbreiding van de groene buitenwerkplek in Utrecht bestaande uit paviljoens rondom een groene, collectieve binnentuin.

Prijsuitreiking tijdens de Groene Kroonrede

Op 18 september wordt duidelijk welke initiatieven daadwerkelijk beslag leggen op natuurprijs de Groene Kroon 2019 ter waarde van 6.000 euro. Dat gebeurt tijdens De Groene Kroonrede, een inspiratiebijeenkomst die in het teken staan van biodiversiteit in de bebouwde omgeving.

 


Nieuwe schapenroute op landgoed Heidestein

Eind 2018 is er een leuke en leerzame kinderroute aangelegd op landgoed Heidestein. Omdat er altijd wel iets nieuws te leren is, vind je vanaf nu om de drie maanden een nieuwe set vragen op de schapenborden. Tijdens deze Schapenroute wordt je natuurkennis op de proef gesteld. Kom jij naar landgoed Heidestein om de nieuwe Schapenroute te ontdekken?

Elk seizoen een ander thema

Elk seizoen zal de route een ander thema behandelen. Zo kom je vanaf juni alles te weten over de zomer en herfst op landgoed Heidestein. Vanaf september leer je op de route waarom je dieren niet altijd zelf zult zien en in december gaat de route over de overgang van de winter naar de lente. Vanaf maart kun je de lammetjesroute lopen.

De kinderroute van 1,2 kilometer start bij de ingang van Schaapskooi Heidestein en kan ook gelopen worden als de kooi gesloten is. De koppen van de Schapen wijzen je de weg!

Kijk hier voor meer informatie over de route.

Nieuwe routes met behulp van de Voucherregeling Beleef en Bewonder!

Het vernieuwen van de route is gerealiseerd door de Voucherregeling Beleef en Bewonder!, gesubsidieerd door de provincie Utrecht. Beleef en Bewonder! stimuleerde de realisatie en past uitstekend bij het ontwikkelen van nieuwe kinderroutes. Zo worden kinderen betrokken bij alles wat groeit en bloeit op Landgoed Heidestein.

 

 


Video's
Groen aan de Buurt is een samenwerking van
Mogelijk gemaakt door
IVN landschaperfgoedutrecht NMU
Provincie Utrecht