Menu
Voucherregeling Beleef en Bewonder! 2021

Voucherregeling Beleef en Bewonder! 2021

De derde ronde van de voucherregeling Beleef en Bewonder! is alweer één week geopend. Heb jij al een leuk idee voor een groen project? Om de inspiratie wat aan te wakkeren gingen we op bezoek bij een aantal groene initiatieven die met behulp van de Beleef en Bewonder! voucherregeling van 2019 hun project konden realiseren.

 

Enthousiast geworden van deze verhalen? Vraag nu jouw voucher aan op onze website.

Kun je nog steeds wat inspiratie gebruiken? Hier vind je allerlei ideeën voor duurzame projecten.


Provincie Utrecht geeft vouchers weg voor groene bewonersinitiatieven

Provincie Utrecht biedt inwoners vouchers van € 500 of € 1.000 aan voor projecten die de buurt vergroenen, droogte tegengaan, of zorgen voor betere waterberging. Voorbeelden hiervan zijn het planten van bomen, de aanleg van een vijver of het vergroenen van een schoolplein. Op deze manier dragen de vouchers bij aan een groene en gezonde leefomgeving. Aanmelden voor de vouchers kan vanaf 1 juni.

De vouchers zijn aan te vragen door inwoners en vrijwilligersinitiatieven die hun dorp of wijk willen vergroenen. Dit is alweer de derde keer dat de voucherregeling ‘Beleef en Bewonder!’ van start gaat. Deze ronde is er extra aandacht voor projecten gericht op klimaatadaptatie. Het gaat om projecten die inzetten op het bestrijden van droogte en hittestress. In de praktijk betekent dat veelal het aanplanten van nieuwe bomen in de buurt of het inpassen van maatregelen die zorgen dat water beter de grond in kan en vastgehouden wordt. Initiatieven rond bomen of de zogenoemde wadi’s verkoelen de stad en zorgen voor meer water opvang. Dit is goed voor de biodiversiteit en onze gezondheid.

Klimaatadaptatie
De provincie Utrecht werkt aan klimaatbestendigheid en zet in om waterveilig te blijven. Initiatieven rond bomen of wadi’s verkoelen de stad en zorgen voor meer water opvang. Dit is goed voor de biodiversiteit en onze gezondheid. Om dit extra te stimuleren, is dit jaar de helft van de vouchers gereserveerd voor projecten waar bomen geplant worden. Dit sluit aan bij het nationale Plan Boom, waarin het doel om 10 miljoen bomen door heel Nederland te planten is vastgelegd.

Uitvoering
De uitvoering van de voucherregeling is in handen van Groen aan de Buurt. Binnen dit programma worden vrijwilligers en gemeenten ondersteund bij de uitvoering van groene buurtprojecten. Groen aan de Buurt is een samenwerking tussen IVN Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht en wordt gefinancierd door de provincie Utrecht.

Aanmelden
Via de website kunnen geïnteresseerden meer informatie over de regeling vinden, waaronder ook het reglement en aanvraagformulier. De ervaring leert dat de vouchers snel weg zijn. Wij roepen geïnteresseerden dan ook op zich snel te melden.


Haal inheemse heuvelrugplanten bij diverse tuincentra!

Vanaf 22 april 2021 doen diverse tuincentra in en op de Utrechtse Heuvelrug mee aan de campagne Heuvelrugtuinen. In hun winkels is vanaf die dag een speciaal assortiment vaste planten te koop: wild en inheems en passend bij Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Duurzaam gekweekt

Speciaal voor het project Heuvelrugtuinen heeft Kwekerij Griffioen Wassenaar in samenwerking met de wilde bloemenzaden leverancier Cruydt Hoeck, een assortiment wilde en inheemse vaste planten ontwikkeld. Dit assortiment is zorgvuldig samengesteld en gekweekt in eigen kwekerij en voldoet aan verschillende criteria voor duurzaamheid waaronder Planetproof certificering. Bovendien worden ze geleverd in potten en trays van 100% gerecycled plastic. De perfecte aanvulling dus voor jouw Heuvelrugtuin. Ook van jouw tuin een heuvelrugtuin maken? Tips over hoe je dat het beste aan kunt pakken, vind je hier.

Het assortiment

In totaal heb je de keuze uit bijna veertig verschillende soorten planten. Wat dacht je van de zeldzame Wilde Akelei? Een prachtige kleurrijke plant met grote bloemen in alle mogelijke kleuren; blauw, paars, rood, roze en alles daar tussenin. Of de prachtige steenanjer of wilde cichorei. Wil jij graag meer hommels, bijen en andere insecten in jouw tuin? Dan doe je er goed aan om wat Vingerhoedskruid te planten.

Een overzicht  van alle deelnemende tuincentra vind je hier.


De Ronde Venen wordt steeds groener!

Samen zorgen voor een groenere en aantrekkelijkere leefomgeving, dat is het doel van het programma Groen aan de Buurt. Op 30 november werd de eerste ideeënavond georganiseerd voor bewoners uit De Ronde Venen. De ingebrachte ideeën werden op 18 februari met het team van Groen aan de Buurt uitgewerkt. Er kwamen vijf concrete plannen tot stand waar bewoners nu mee aan de slag gaan.

Doe-programma

Bij Groen aan de Buurt worden niet alleen ideeën bedacht, bewoners gaan deze ook zelf uitvoeren. De provincie Utrecht, Waterschap Amstel Gooi en Vecht en gemeente De Ronde Venen hebben geld beschikbaar gesteld om de projecten te ondersteunen. Op deze manier is het mogelijk om snel aan de slag te gaan.

Aan de slag!

Er wordt gestart met vijf ideeën. Voor ieder idee is er een vaste contactpersoon en aanspreekpunt. Belangstellenden die zich alsnog willen aansluiten en actief mee willen helpen kunnen zich melden bij de contactpersoon.

Meer informatie over de vijf plannen en bijbehorende contactpersonen vindt u hier.


De Nationale Bijentelling

In het weekend van 17 en 18 april is weer de Nationale Bijentelling! Zet dit weekend alvast in je agenda en kom in actie voor de wilde bij. Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet. Op de site nationalebijentelling.nl wordt je stap voor stap meegenomen bij het herkennen van de 16 bijensoorten die je in je tuin kunt tegenkomen.

Waarom bijen tellen?

Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis.

“Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.”

Mee tellen?

Meer informatie over de Nationale Bijentelling en het inschrijfformulier vind je hier.


‘De Landschapswijzer’ als hulpmiddel voor inwoners bij verbetering provinciaal landschap

De Landschapswijzer is een informatiebron voor iedereen die bomen of struiken wil herkennen, weten waar bomen en struiken het beste aangeplant kunnen worden of de straat of buurt willen verfraaien. De wijzer geeft ook inzicht in de beste groeiplaats en de bloeitijd en welke delen van bomen en struiken eetbaar zijn.

Landschapselementen

In de wijzer worden landschapselementen (van houtwallen tot natuurvriendelijke oevers) onder de loep genomen en worden de waarden van deze elementen toegelicht. Landschapselementen zijn goed voor de biodiversiteit, maken het landschap mooier en zorgen voor een prettige fiets en wandelomgeving. Een hoogstamfruitboomgaard, bijvoorbeeld, met een diversiteit aan oude fruitrassen dicht bij uw huis of boerderij, geeft fraaie bloesem in het voorjaar en lekker fruit in de zomer en het najaar. In de landschapswijzer wordt een korte beschrijving gegeven over hoogstamfruitbomen. Waar moet u bijvoorbeeld opletten bij het planten van een fruitboom. Het boekje vormt daarmee een handig hulpmiddel voor iedereen die goed geïnformeerd landschapselementen wil aanleggen in het agrarisch gebied of bijvoorbeeld nieuwe bomen wil planten in de tuin of in de straat.

Provincie Utrecht

De Landschapswijzer is uitgegevens door het Platform Kleine Landschapselementen met steun van Provincie Utrecht. Provincie Utrecht heeft tot eind 2021 een bedrag van 750.000 euro beschikbaar gesteld voor de aanleg en het herstel van Kleine landschapselementen. De ontwikkeling van de Landschapswijzer draagt bij aan de ambitie om meer Landschapselementen in de provincie te realiseren.


Bereken je tuinlabel!

Met de nieuwe tool op klimaatklaar.nl kan je een tuinlabel berekenen voor jouw tuin. Het tuinlabel is te vergelijken met het energielabel, alleen dan voor je tuin. In een paar minuten krijg je inzicht in hoe je tuin erbij staat en waar nog klimaatadaptieve kansen liggen.

Belang klimaatadaptieve tuin

Steeds vaker krijgen we te maken met hevige regenbuien, langere periodes van droogte en meer hittegolven. Met kleine aanpassingen kunnen we de gevolgen van deze weersextremen verminderen. Haal bijvoorbeeld wat tegels uit de tuin en vervang dit voor gazon of planten. Hierdoor kan regenwater makkelijker in de bodem zakken en voorkom je wateroverlast in je eigen tuin. Ook zorgen minder tegels voor een koelere tuin en dus een aangenamere plek in de zomer. Daarnaast is een groene tuin ook erg goed voor de biodiversiteit; vogels, bijen, vlinders en egels krijgen meer ruimte.

Tips en maatregelen voor jouw tuin

Hoe goed is jouw tuin bestand tegen hevige neerslag? Warmt het erg op in de zomer? En is je tuin aantrekkelijk voor vogels, bijen en egels? Op klimaatklaar.nl vind je allerlei tips en maatregelen om aan de slag te gaan in je tuin, of zelfs balkon. De website geeft informatie over de verschillende maatregelen, zoals gemiddelde kosten en moeilijkheidsgraad en praktische tips voor de uitvoering.

Winactie!

Na het bepalen van je label kan je deze op de kaart zetten en vergelijken met anderen in jouw buurt of regio. Bereken hem nu en maak kans op de Nationale Tuinbon van €25,-. Elke 25e deelnemer wint! Deze actie geldt tot en met 31 mei.

Doe je mee?


Tweede editie NK tegelwippen is van start gegaan

Tegels er uit, groen er in! Dat is het doel van het NK tegelwippen, een nationale wedstrijd die dinsdag 30 maart voor de tweede keer is begonnen. In de wedstrijd worden gemeentes door heel Nederland uitgedaagd om zo veel mogelijk tegels te wippen, met als doel om vergroening te stimuleren. De gemeente die relatief (tegels per 1000 inwoners) de meeste tegels wipt, wint een gouden tegel. Iedereen kan meedoen: denk aan de aanleg van (gevel)tuinen door particulieren, maar ook gemeenten of scholen die hun terrein willen vergroenen.

Het NK tegelwippen zorgt op deze manier voor een ludieke oplossing voor een serieus probleem. Te veel bestrating heeft negatieve effecten op het leefklimaat in een stad. Vergroening geeft afkoeling op hete dagen, voorkomt wateroverlast bij extreme regenval en stimuleert de biodiversiteit. Uiteraard doet de gemeente Utrecht ook mee! Het doel is om minstens 10.000 tegels te wippen, help je mee? Ga voor inspiratie, de spelregels en natuurlijk de tussenstand naar https://nk-tegelwippen.nl/. Meedoen kan tot en met 30 september.


De Ronde Venen wordt groener en aantrekkelijker

Samen zorgen voor een groenere en aantrekkelijkere leefomgeving. Dat is het doel van het programma Groen aan de Buurt. Op 30 november werd de eerste ideeënavond georganiseerd voor bewoners uit De Ronde Venen. De ingebrachte ideeën werden op 18 februari met het team van Groen aan de Buurt uitgewerkt. Er kwamen vijf concrete plannen tot stand waar bewoners nu mee aan de slag gaan.

Een mooi voorbeeld van zo’n bewonersinitiatief is de Bloemenweide in Soest. Foto: Allard Willemse.

Doe-programma

Bij Groen aan de Buurt worden niet alleen ideeën bedacht, bewoners gaan deze ook zelf uitvoeren. De provincie Utrecht, Waterschap Amstel Gooi en Vecht en gemeente De Ronde Venen hebben geld beschikbaar gesteld om de projecten te ondersteunen. Op deze manier is het mogelijk om snel aan de slag te gaan.

Aan de slag!

Er wordt gestart met vijf ideeën. Voor ieder idee is er een vaste contactpersoon en aanspreekpunt. Belangstellenden die zich alsnog willen aansluiten en actief mee willen helpen kunnen zich melden bij de betreffende contactpersoon. Lees hieronder hoe De Ronde Venen groener en aantrekkelijker wordt!

De vijf plannen in De Ronde Venen:

Vergroening parkeerplaats –  Abcoude (GROEN+)

Bewonersgroep Abcoude Groen werkt onder andere aan groenvoorzieningen in de bebouwde kom. De komende tijd richten ze zich op een landschapselement naast het spoor, bestaande uit een rij steenkorven. Die plek willen zij omtoveren tot een klein paradijsje om biodiversiteit te stimuleren. Meedoen? Neem contact op met Ellen van Donk via e.vandonk@nioo.knaw.nl of Gay Jannette Walen via walenjgg@kpnmail.nl.

Narcissen aan de Amstel – De Hoef

Elk voorjaar barsten de narcissen van De Hoef in bloeien uit. Een prachtig gezicht dat inwoners wel op meer plekken in het dorp willen zien. Daarom slaan zij de handen ineen om ook langs de Amstel in het najaar van 2021 narcissen te planten. Meewerken? Neem contact op met Jaap Gelderloos via jog@stroomzicht.nl.

Oeverbeplanting Karekiet – Mijdrecht

Er gebeurt in Mijdrecht al behoorlijk wat om parken en groenstroken mooier en natuurlijker te maken. De Werkgroep Groen Twistvlied – Wickelhof gaat graag nog een stapje verder. In samenwerking met Waternet gaan zij nieuwe, natuurlijke oeverbeplanting realiseren langs de vijverrand aan de Karekiet. Goed voor de vijverecologie en ook nog eens mooi om te zien. Meedoen? Neem contact op met Lydia Graveland via silky-beauty@ziggo.nl.

Bloemenweide Kerkelanden – Vinkeveen

Vinkeveen is binnenkort een bloemenweide rijker. Een groep bewoners maakt van een grasstrook langs de vijverpartij bij Kerkelanden een fijne plek voor vlinders, bijen en andere insecten. Ook knappen ze een bankje op, zodat voorbijgangers kunnen ontspannen terwijl ze genieten van de bloemenpracht.
Meedoen? Neem contact op met Vivien de Groot via viviendegroot@gmail.com.

Aangeklede bloemenweiden – Wilnis

Buren aan de Pastoor Kannelaan en het Timotheegras hebben twee bloemenweiden voor ogen. Hiermee willen ze hun buurt groener, mooier en gezelliger maken. Er komen boomstambanken en samen met de Woudreus gaan de kinderen werken aan een insectenhotel. Meedoen? Neem contact op met Sandra Redeker via s.redeker@kpnplanet.nl.


Klompenpaden zijn populairder dan ooit

In de afgelopen maanden hebben we met z’n allen meer dan ooit de vrijheid en ontspanning van een frisse wandeling in de buitenlucht opgezocht. En dat is terug te zien aan de explosief gestegen populariteit van de Klompenpaden-wandelroutes. Dat blijkt uit het nieuwste jaarbericht Klompenpaden.

Verdriedubbeling

Op de meeste Klompenpad-routes was het in 2020 drukker dan ooit. Drie keer zo veel mensen bezochten de website, downloadden een routekaart of gebruikten de Klompenpad-app. En al die mensen trokken er ook daadwerkelijk op uit. Fantastisch nieuws natuurlijk!

“Wauw! Ik woon hier ongeveer 10 kilometer vandaan en heb nooit geweten wat een schitterende omgeving hier verscholen lag”
 
Reactie wandelaar in gastenboek van www.klompenpaden.nl

Keerzijde
Maar de toegenomen populariteit van de Klompenpaden heeft natuurlijk ook een keerzijde. Wordt het niet te druk in kwetsbare gebieden?  Vrijwilligers van LEU moesten alles uit de kast halen om de drukte in goede banen te leiden: door stukken – tijdelijk – af te zetten of om te leiden. Ook voor het beheer en onderhoud moest een tandje bij geschakeld worden. Meer wandelaars betekent meer onderhoud.

Dank aan de vrijwilligers en grondeigenaren
Zonder vrijwilligers en de grondeigenaren was dit allemaal niet mogelijk geweest. In dit licht is het een wonder dat er zelfs middenin de corona-pandemie twee nieuwe paden zijn gerealiseerd;  het Klompenpad XL, het Termatenpad en maar liefst 4 Klompenpaden KIDS!

Bezoek ook de Klompenpaden website!


Video's
Groen aan de Buurt is een samenwerking van
Mogelijk gemaakt door
IVN landschaperfgoedutrecht NMU
Provincie Utrecht