Gratis geld voor groen!

De Groene Buurtbon

Groen is gezellig, gezond en rustgevend. Daarom helpt de Groene Buurtbon mensen in de provincie Utrecht bij het vergroenen van hun buurt of wijk. Wil jij ook meer planten en bloemen om je heen? Je kunt vanaf nu een Groene Buurtbon van €500 of €1000 aanvragen. Met dit geld kunnen jij en je buren samen een project doen waarmee je jouw wijk groener maakt. 

Inspiratie

Heb je nog geen idee hoe of wat je zou willen in je buurt? Dit is de derde keer dat mensen een Groene Buurtbon (voormalig: Voucherregeling) kunnen aanvragen, dus er zijn al genoeg inspirerende voorbeelden. In 2017, 2019, 2021 deden 469 Utrechters door de hele provincie een succesvolle aanvraag. In het interview hiernaast vind je een voorbeeld van bewoners die je voor gingen. 

Op de kaart staan alle projecten van alle drie de jaren. Spiek bij de foto’s hoe het eruit ziet. Zo zitten er bloemenweide, boomspiegels, geveltuinen en nog meer tussen. Hoe je dat doet en wat er nog meer is? 

Veelgestelde vragen

De Groene Buurtbon mag aangevraagd worden door bewoners uit de provincie Utrecht.

De Groene Buurtbon kun je aanvragen voor een project waarmee je jouw wijk een stukje groener maakt. Bijvoorbeeld het opfleuren van grijze parkeerplaatsen, parken of speeltuinen met bloemenweides. Of het aanleggen van geveltuintjes, buurttuinen of groene boomspiegels. Het project moet uitgevoerd worden in de openbare ruimte.

Er zijn een aantal voorwaarden waar je project aan moet voldoen om een Groene Buurtbon te kunnen ontvangen. Zo moet je het project met minstens 5 personen uitvoeren. Het project mag nooit één persoon ten goede komen. Daarnaast is het belangrijk dat minstens de helft van de planten die je in het project gebruikt inheems zijn. Alle spelregels voor de Groene Buurtbon vind je hier.

Nee, dat mag niet. De Groene Buurtbon mag alleen aangevraagd worden voor een project in de openbare ruimte. Het project mag daarnaast nooit één persoon ten goede komen. Het moet door minstens vijf personen uitgevoerd worden.

Leuk dat je aan de slag wilt met je straat! We hebben een mooi overzicht gemaakt van groene projecten die je in jouw straat of buurt uit kunt voeren. Je vind deze voorbeelden op deze pagina.

Je moet het project uiterlijk 1 april 2025 uitgevoerd hebben.

Zodra je projectvoorstel is goedgekeurd, ontvang je binnen 8 weken het bedrag op je rekening.

Zodra het project klaar is, vul je als aanvrager het verantwoordingsformulier in dat hier op de website zal staan. In dit formulier leg je uit wat er gedaan is met de bijdrage. Ook deel je minimaal 3 foto’s van de actie en/of het uitgevoerde project.

Contact

Heb je een vraag over de Groene Buurtbon, laat het ons weten! 

Voucherproject-ontstenen