Denk je dat jouw straat of buurt wel wat groener kan? Wij helpen je op weg met een stappenplan! Bij iedere stap geven we praktische tips, achtergrond informatie en voorbeelden. Klik hier onder op de stappen voor meer informatie.

Ieder project begint met een goed idee. Maar hoe kom je tot een goed idee? Of heb je al een idee, maar heb je behoefte om dit nog beter te maken? Wij helpen je op weg met inspiratie: neem hier een kijkje voor voorbeelden van groene buurtprojecten.

Het is belangrijk om je buren en de gemeente te betrekken bij jouw idee. Zo voorkom je gedoe achteraf. En het is gezellig om samen aan de slag te gaan in de buurt! Denk voordat je begint aan het volgende:

Om geld te vinden voor je project is het vaak nodig om een projectplan te maken. Soms is dit ook nodig om vergunningen te krijgen. Vanuit Groen aan de Buurt hebben we een opzet gemaakt om je te helpen een projectplan te maken. Deze opzet is hier te downloaden als pdf.

Een voorbeeld van een projectplan vind je hier.

We hebben een overzicht gemaakt van fondsen die groene bewonersinitiatieven kunnen gebruiken voor hun ideeën. Dit overzicht, ofwel de Fondsenwijzer, is hier te vinden:

GadB-Fondsenwijzer Download

Bij de uitvoering van een project komt veel kijken. Bekijk hieronder een overzicht van de onderdelen waar je aan moet denken.

  • Materialen regelen en bestellen
    Bestel bij voorkeur natuur- en milieuvriendelijk plantmateriaal. Meer tips over natuurvriendelijke beplanting lees je hier.
  • ARBO, aansprakelijkheid, verzekering
    Ga je eenmaal aan de slag, dan is het belangrijk dat verzekeringen goed geregeld zijn. Informatie daarover vind je bij Landschap Erfgoed Utrecht. Over aansprakelijkheid vind je alles in de Factsheet 12 van Groen Dichterbij. En natuurlijk is voorkomen beter dan genezen: lees hier meer over veilig vrijwilligerswerk.
  • Planning en afspraken vastleggen
    Het is slim om met de betrokken buurtbewoners afspraken te maken over een aantal belangrijke zaken. Hierdoor weet iedereen waar ze aan toe zijn. Dit kan misverstanden voorkomen. De afspraken kan je vastleggen op papier, bij voorkeur gezamenlijk met een kerngroep of met een aantal actief betrokken buurtbewoners. 

Nadat je project is uitgevoerd, moet het ook beheerd worden. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat het verwilderd of dat het overlast voor anderen veroorzaakt. Het beheer kun je vastleggen in een beheerplan: een overzicht van de uit te voeren beheermaatregelen. Een beheerplan kan ook een middel zijn om goedkeuring van de grondeigenaar te krijgen en/of financiering te krijgen. Voorbeeld beheercontract Groen aan de Buurt.